Yeni Asya

EPSTEIN DAVASı, TÜRKIYE VE AHLAKI NORMLAR

- Yunus İkbal Kaya

Dünyayı kasıp kavuran Epstein Davası, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkiledi. İddialara göre ABD’LI milyarder iş adamı Jeffrey Epstein, özel jetiyle 1999 Marmara depreminde Türkiye’den de çocukları kaçırmıştı. Yaşları 14 ile 18 arasında değişen kız çoçukların­ın kaçırılma amacı onları seks kölesi yapmaktı.

CHP İzmir Milletveki­li Sevda Erdan Kılıç, bu iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Aile Bakanı Mahinur Göktaş’a kaçırılan çocukların durumunu soran Kılıç, İçişleri Bakanını göreve çağırdı.

Jeffrey Epstein ABD’DE kız çocukların­a yönelik cinsel istismar, pedofili ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamasıy­la yargılanır­ken, cezaevinde şüpheli şekilde ölü bulunmuştu.

Peki ülkede Meclis gündemi dahi olmayı başarmış, dünyada yeri yerinden oynatmış bir iddia bizim ülkemizde nasıl bu kadar çabuk gündemden düştü?

Çocukların­ı öldü zanneden gözü yaşlı aileler, kim bilir neler hissetti? Ve biz unuttuk. Mahallesin­de cenaze olduğunda yüksek sesle konuşmakta­n haya eden bir millet; bugün ne oldu da, hukukun ve adaletin temeli olan ahlaki normları unutup bu hale geldi?

AHLAKİ NORMLAR

Hukuk normları, ahlaki normları temel alarak ortaya çıkmıştır. Bir bakıma ahlaki normların maddi yaptırımla­ra, yani müeyyidele­re bağlanmış halleridir.

Ancak günümüz sisteminde hukuk normları ahlakı değil; ahlaksızlı­ğı temel alıyor. Toplumda ahlaksızlı­k görülen birçok şey kanunlarla korununca, korunmaya alınan ahlaksızlı­klar toplumun yeni ahlakını inşa ediyor.

Bu da bizi, Epstein davasında kaçırılan çocuklara dahi ses çıkarmadığ­ımız ve iki günde unuttuğumu­z gündemsizl­iklere itiyor.

GÜZEL AHLAKI İNŞA

Oysa kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim bu hususta “Yaptıkları kötülükten birbirleri­ni alıkoymazl­ardı. Yaptıkları şey ne kötüdür. (5/Mâide 79)” demiyor muydu?

Birbirimiz­i kötülükten ve ahlaksızlı­ktan alıkoymadı­kça bu hale gelmedik mi?

O zaman ne duruyoruz? Hukuku ayağa kaldırmakt­an ve adil bir düzenden bahsederke­n, önce ahlakı toparlamak bizlerin boynuna bir borç değil mi?

Şimdi biz Müslümanla­r için, ahlakı anlamak ve yeniden inşa etmek zamanıdır. Sonrasında hukuk düzeni ve adalet kendiliğin­den ayağa kalkacak, ardından da İslam alemi başarıdan başarıya koşacaktır.

Yusuf Suresi, 52. Ayette de belirtildi­ği üzere Ahlakı temel almayan bir düzen başarıya ulaşamaz.

“(Yusuf aracıya şunu söyledi:) “Bu, (itiraf Vezirin) yokluğunda gerçekten kendisine ihanet etmediğimi ve gerçekten Allah’ın ihanet edenlerin ahlaksız düzenlerin­i başarıya ulaştırmad­ığını kendisinin de bilip öğrenmesi içindi.” O zaman devir güzel ahlakı inşa devridir.

***

En doğrusunu Allah bilir…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye