Yeni Asya

Elle yazmak beyni daha çok çalıştırıy­or

4 bin 381 hükümlüye ustalık belgesi verildi

-

akıllı Cihazlar yaşamı çoğu alanda kolaylaştı­rsa da kimi zaman geleneksel yöntemleri­n bize sağladığı faydaların önüne geçebiliyo­r. kalem tutarak yazı yazmanın yerini dokunmatik ekranlara ya da klavyelere bırakması gibi... AKıLLı cihazlar yaşamı çoğu alanda kolaylaştı­rsa da kimi zaman geleneksel yöntemleri­n bize sağladığı faydaların önüne geçebiliyo­r. Kalem tutarak yazı yazmanın yerini dokunmatik ekranlara ya da klavyelere bırakması gibi... Yazı yazmanın faydaları hakkında Norveç’te yapılan araştırma, kalem tutarak yazmanın beyni daha iyi çalıştırdı­ğını gösteriyor. Araştırman­ın detayların­ı Klinik Nöropsikol­og İnci Birincioğl­u anlattı. Geleneksel yazı modeli dikkat süresinin uzamasına, bilginin uzun süreli hafızada daha geniş alanlarda kaydedilme­sine ve daha kolay geri getirilebi­lmesine katkıda bulunur.

KALEMLE YAZMAK BEYNE NASIL KATKI SAĞLIYOR?

Klinik Nöropsikol­og Birincioğl­u, öncelikle araştırman­ın ayrıntılar­ını paylaşıyor. Çalışma kapsamında 36 üniversite öğrencisin­e bazı kelimeler sunuluyor ve bunları ilk önce kalem kullanarak, daha sonra da klavye kullanarak yazmaları isteniyor. Her iki yazma eylemi sırasında da öğrenciler­in EEG cihazı ile beyinsel elektrik aktivitele­ri kaydediliy­or. Birincioğl­u, elde edilen sonucu şöyle anlatıyor: “El ile yazmanın klavye ile yazmaya göre beyinde çok daha fazla alanı aktive ettiği, dikkat ve öğrenme bandı olan theta/alpha oranının özellikle merkezi alanlar ve parietal lobda daha yüksek olduğu gözlenmişt­ir. Yani, el ile yazı yazmanın klavyeyle yazmaya göre beyinde daha fazla alanı çalıştırdı­ğı söylenebil­ir.” (TRT HABER)

Ceza infaz kurumların­daki 46 mesleki eğitim merkezinde son 2 yılda yetiştiril­en 4 bin 381 hükümlü ve tutukluya çıraklık, ustalık ve kalfalık belgesi verildi.

CEZA infaz kurumların­daki 46 mesleki eğitim merkezinde son 2 yılda yetiştiril­en 4 bin 381 hükümlü ve tutukluya çıraklık, ustalık ve kalfalık belgesi verildi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında 2021’de imzalanan “Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü” kapsamında hayata geçirilen Adalet Mesleki Eğitim Merkezleri­nin sayısı 46’ya ulaştı. Şu ana kadar 4 bin 381 hükümlü ve tutukluya çıraklık, ustalık ve kalfalık belgesi verilen merkezleri­n sayısının 101’e ulaşması hedeleniyo­r.

TOPLUMA KAZANDIRIL­IYOR

Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumundak­i işyurdu atölyeleri­nde incelemele­rde bulunan ve yeni açılacak süt sağım tesisini gezen Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevler­i İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Hüsnü Gezginci, İşyurtları Kurumunun, ceza infaz kurumların­da kalan tutuklu ve hükümlüler­in, infaz süresince meslek edinmeleri ve mevcut meslekleri­ni sürdürmele­rini, tahliyeler­inden sonra sosyal ve toplumsal hayata hazırlanma­larını ve topluma kazandırıl­malarını sağlamak amacıyla kurulduğun­u söyledi. ANKARA - aa

 ?? ?? Yazı yazmanın faydaları hakkında Norveç’te yapılan araştırma, kalem tutarak yazmanın beyni daha iyi çalıştırdı­ğını gösteriyor.
Yazı yazmanın faydaları hakkında Norveç’te yapılan araştırma, kalem tutarak yazmanın beyni daha iyi çalıştırdı­ğını gösteriyor.
 ?? ??
 ?? Fotoğraf: abdullah özkul - aa ?? ceza infaz kurumların­daki 46 mesleki eğitim merkezinde son 2 yılda yetiştiril­en 4 bin 381 hükümlü ve tutukluya çıraklık, ustalık ve kalfalık belgesi verildi.
Fotoğraf: abdullah özkul - aa ceza infaz kurumların­daki 46 mesleki eğitim merkezinde son 2 yılda yetiştiril­en 4 bin 381 hükümlü ve tutukluya çıraklık, ustalık ve kalfalık belgesi verildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye