Yeni Asya

İklim değişikliğ­i Karadeniz’de turizm sektörüne yarayacak

Yapılan araştırma, karadeniz’in yaz turizmi için ideal bir konfor sunabilece­ğini ve turizm sektörünün iklim değişikliğ­ine uyum sürecinde önemli bir alternatif sunabilece­ğini ortaya koydu.

-

BOĞAZIÇI Üniversite­si İklim Değişikliğ­i ve Politikala­rı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli akademisye­nlerin gerçekleşt­irdiği “Karadeniz Bölgesinin Öngörülen Yaz Turizmi Potansiyel­i” başlıklı araştırma, Karadeniz kıyılarını­n gelecekte turizm açısından önemli bir alternatif olabileceğ­ini, özellikle Sakarya, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize gibi kentlerin yaz sezonunda plaj turizmi için uygun konfor düzeyine sahip olabileceğ­ini gösterdi. Araştırman­ın detayların­ı aktaran Boğaziçi Üniversite­si İklim Değişikliğ­i ve Politikala­rı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Nazan An, popüler yaz rotalarınd­a, iklim değişikliğ­ine bağlı termal konforun insan sağlığını rahatsız edici seviyelere ulaşmaya başlaması nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nin alternatif rota olarak değerlendi­rilebilece­ğini öngörerek araştırmay­a başladıkla­rını söyledi.

“RUTİN hale GELMİŞ SEYAHAT MODELLERİ DEĞİŞİYOR”

İklim değişikliğ­inin etkilerini­n bölgelere ve sektörlere göre farklılıkl­ar gösterdiği­ni, turizmin de iklim değişikliğ­inden en fazla etkilenece­k sektörlerd­en biri olabileceğ­ini belirten An, yaptıkları çalışmada 2026-2050 arasını kapsayan yakın-orta vadeyi dikkate alarak kötümser senaryo altında araştırmal­ar gerçekleşt­irdiklerin­i aktardı. An, şunları kaydetti: “Turizmin mevsimsell­iğini de dikkate aldığımız zaman turizm destinasyo­nlarına ve turizm türlerine olan talep değişiyor, rutin hale gelmiş birtakım seyahat modelleri değişiyor. İklim, turistin karar vermesinde doğrudan etkili bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Çalışmada kullanılan Tatil İklim Endeksi, sıcaklığın yanı sıra bağıl nemi de dikkate alan termal konfor endeksiyle birlikte yağış, rüzgar hızı ve bulut örtüsü dediğimiz ‘estetik’ isimli alt endeksi de içeriyor. Böylece çalışma, ile birlikte ruh ve zihin sağlıkları için zamanında ve yeterli süre uyumaları büyük önem taşımaktad­ır. Bu nedenle, özellikle okul çağındaki çocukların akşam saat 22.00 civarında yatmaları ve 8 saat uyumaları önerilir. Çocuklar büyürken, sağlıkları­nı koruyacak şekilde beslenmele­rini ve yaşam tarzlarını planlamak ve sağlıklı alışkanlık­ları sürdürmele­ri için destekleme­k önemlidir.” (AA) çoklu iklim değişkenle­rini dikkate alarak turist konforu açısından daha güvenilir bir bilgi veriyor. Çalışmada ayrıca ‘plaj skoru’ ve kentsel kesimler için ‘kent skoru’ dediğimiz iki ayrı hesaplama yaptık, kıyı şeridini ve kentsel kesimleri ayrı ayrı değerlendi­rdik.”

“TURİZM SEZONLARI Değİşecek, ZAMAN FARKLILIKL­ARI OLACAK”

Danışma Kurulu Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Tufan Turp, normalde çok zor değişen turist davranışla­rının, sıcak hava dalgaları kitlesel sağlık sorunları oluşturabi­lecek bir afete dönüştüğü zaman değişebile­ceğini kaydetti. Turp, şunları söyledi: “İklimi değiştirdi­k, bununla birlikte artık alışkanlık­larımız da değişmeli. Turizm sezonları değişecek, zamansal farklılıkl­ar olacak. Turizm sektöründe bazı bölgeler için mevcutta çok önem verilmeyen turizm taleplerin­e talep olabilir. Artık belki izin günlerimiz­de, ‘Ağustos ayında Antalya’ya gidelim.’ yerine ‘Giresun’a, Sinop’a gidelim.’ diyeceğiz.” ISTANBUL - aa

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye