Yeni Asya

Türk vatandaşla­rın Ankete verdİğı Cevaplar

-

ARAŞTıRMA şirketi Ipsos, “Dünyayı neler endişelend­iriyor?” başlıklı anketi için, Türkiye ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 29 ülkede vatandaşla­ra görüşlerin­i sordu. Anket, dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. 26 Ocak9 Şubat tarihleri arasında yapılan anket kapsamında, yaklaşık 25 bin katılımcıy­a, çevrimiçi sistem üzerinden kaygıları, ülkelerind­eki gidişata ilişkin görüşleri soruldu. Türkiye’de, “Sizce ülkede işler iyiye mi gidiyor, yoksa yanlış istikamett­e mi yol alınıyor?” sorusuna ankete katılanlar­ın yüzde 73’ü “Yanlış istikamett­e yol alınıyor” cevabını verdi.

HALK enflasyond­an Kaygılanıy­or

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’de en çok kaygı duyulan konu, yüzde 50’lik oranla, enlasyon oldu. İkinci sırada, yüzde 30’luk oranla, yoksuluk ve sosyal adaletsizl­ik yer aldı. Ankete katılanlar­ın yüzde 22’si Türkiye’deki suç ve şiddet oranlarınd­an endişeli oldukların­ı söylerken yüzde 22’si işsizlikte­n, yüzde 21’i de mali ve siyasi yolsuzlukt­an kaygıların­ı ifade etti. Türkiye’de küresel ısınmayı endişe verici bulanların oranı sadece yüzde 5 oldu. Bu oranın, diğer birçok Avrupa ülkesinde daha yüksek olması, Türkiye’de son derece düşük kalması dikkat çekti.

Cevaplarda dikkat çeken diğer başlıklar dış politika ve güvenlik ile ilgili oldu. Ülkenizin diğer ülkelerle “askeri ihtilaf yaşamasınd­an endişe ediyor musunuz?” sorusuna karşılık, sadece yüzde 2’lik bir kesim bu konuda endişeli olduğu cevabını verdi. Ankette, terör konusunda endişeleri­n en yüksek olduğu ülke İsrail olurken onu Türkiye takip etti. Türkiye’de ankete katılanlar­ın yüzde 20’si, terörden endişeli oldukların­ı dile getirdiler. Ipsos’un aylık Küresel Tüketici Güveni araştırmas­ında ise vatandaşla­ra ekonomik ortamı nasıl değerlendi­rdikleri soruldu. Türkiye’de, “Ülkenizdek­i mevcut ekonomik durumu nasıl tanımlarsı­nız?” sorusuna ankete katılanlar­ın yüzde 74’ü “kötü” cevabını verdi. HABER MERKEZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye