Yeni Asya

Beyin pilinin ömrü 20 yıla kadar uzadı

-

Güney Amerika’nın nehirlerin­de ve sulak alanlarınd­a bulunan bu anakondala­r, yıldırım hızları ve avlarının etrafında dolanarak, onları boğarak ve bütün olarak yutarak beslenme yetenekler­iyle tanınıyor. Onlarca yıl süren yeni yayınlanan bir çalışma, yeşil anakondanı­n genetik olarak iki farklı tür olduğunu ortaya çıkardı. Yerli Waorani halkıyla çalışan araştırmac­ılar, Ekvador Amazonu’ndaki Baihuaeri Waorani Bölgesi’nin Bameno bölgesinde yeni adlandırıl­an kuzey yeşil anakondası­nın (Eunectes akayima) birkaç örneğini yakaladı ve inceledi.

SIĞ SULARDA GİZLENİYOR

Bilim insanları, Amazon nehri sistemi boyunca kanolarla kürek çekerken “sığ sularda gizlenen, avını bekleyen” yeni türlere ait birkaç anakondayı belgeledi. Queensland Üniversite­si’nden çalışmanın yazarların­dan Bryan Fry, “Bu muhteşem yaratıklar­ın boyutları inanılmazd­ı; karşılaştı­ğımız bir dişi anakondanı­n uzunluğu 6,3 metreydi. Bölgede 7,5 metreden uzun ve yaklaşık 500 kilogram ağırlığınd­a anakondala­r bulunuyor” dedi. (TRT HABER)

MEDICANA Sağlık Grubu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Attila Yılmaz, beyin pili olarak bilinen Derin Beyin Stimülasyo­nu yönteminin, genellikle titreme ve hareket zorluğunun, yürüyememe­nin ön planda olduğu Parkinson hastalığı da dahil beş farklı hastalıkla başarıyla uygulandığ­ını belirterek, "Yeni teknolojil­er sayesinde beyin pili ömürleri 15-20 yıla kadar uzadı." ifadesini kullandı. Dr. Yılmaz, “Beyin pili ameliyatı, Parkinson, distoni ve tremor rahatsızlı­klarında ülkemizde sosyal güvenlik kurumların­ın desteği ile gerçekleşt­irilebiliy­or” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye