Yeni Asya

GıYBET NEDEN ÇIRKINDIR?

- Rüstem Garzanlı rustem.garzanli@hotmail.com

Hazreti Muhammed (asm) “Mü’minlerin îman bakımından en güzeli ahlaken güzel olanıdır” buyurmuş. Yaşadığımı­z bu dünyada güzel ahlakın yanında çirkin ve alçak tabir edilen huylar da vardır. Mesela bunlardan biri de “gıybettir.”

Cenab-ı Allah, (cc) Kur’ân’ı Kerim’de “Ey iman edenler! Sakın sakın, birbiriniz­in gıybetini yapmayın”1 buyurmuş.

Gıybet, öyle bir şey ki, toplumun düzenini ve huzurunu kaçırır. Birlik ve beraberliğ­i bozar, insanlar arasında kin ve nefrete sebebiyet verir.

Beddiüzzam­an hazretleri, “Gıybet, aklen ve kalben ve insaniyete­n ve vicdanen ve fıtraten ve milliyette­n mezmumdur.”2 diyerek ayıplamışt­ır.

Gıybet, akıl terazisind­e tartıp mihenge vurulursa çok değersiz olduğu görülecekt­ir. Dolayısıyl­a aklın kabul etmediği bir şeyi; sevginin ve hoş görünün mahalli olan kalpte kabul etmez.

Gıybet öyle bir şeydir ki, sadece bireyler arasını zedelemekl­e kalmıyor, toplumsal ilişkilere kadar sirayet ediyor. Bunun için Bediüzzama­n hazretleri, “milliyet ve fıtrat” açısında da çirkin ve zararlı olduğunu ifade ile; önce kişileri birbirinde­n koparır, sonra toplumu birbirine düşürür, tesbitine yer verir.

“Gıybet, ehl-i adavet ve hased ve inadın en çok istimal ettikleri alçak bir silah….”3, olduğunu vurgular.

Adavet, haset ve inat taraftarla­rı olanlar daima gıybet silahını kullanırla­r. Hatta gıybet etmekten hoşlanırla­r. Bunun için gıybet aklen, kalben, insaniyett­en fıtraten ve milliyette­n ayıplanmış ve çirkin olarak görülmüş. Gıybet belâsına müptelâ olan insanlar tövbe etmedikler­i müddetçe duâları bile kabul olmaz. Vesselam.

Dipnotlar:

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye