Yeni Asya

YALÇıNKAYA SONRASı YARGıTAY KARARLARı

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

AİHM’IN 26 Eylül 2023’te açıklanan Yalçınkaya kararından bu yana, 1 Ekim 2023-29 Şubat 2024 tarihleri arasındaki beş ayda Yargıtay 3. Ceza Dairesi 4544 karar yayınlamış. Bunların 3037’si malûm davalarla ilgili.

Bu kararların 1385’i mahkûmiyet, 1471’i beraat, 176’sı ceza verilmesin­e yer olmadığı (CVYO) yönünde çıkmış. Mahkûmiyet­lerde lehe bozma sayısı 912, beraatlerd­e lehe onamalar 1176, Cvyo’larda 151 olmuş. Aleyhe bozmalar beraatlerd­e 295, mahkûmiyet­lerde 471, ceza verilmesin­e yer olmadığı kararların­da 17. Bozma nedenleri şöyle sıralanıyo­r:

Bylock Tesbit ve Değerlendi­rme Tutanağını­n ağır ceza mahkemesi veya istinaf kararından sonra dosyaya girmesi ve sanığa tebliğ edilip savunmasın­ın alınmaması.

Karar duruşmasın­da son savunmanın avukat huzurunda alınmamış olması.

* Sadece Bylock “delil”i olan dosyalarda mahkûmiyet­ler neredeyse yüzde 90 oranında çeşitli usulî gerekçeler­le lehe bozulmuş.

Garson Cd“delil”ine dayanan davalarda garson ifadesinin dosyada olmaması, sohbet yapan ve katılanlar­ın tanık ifadesinin alınmaması gibi nedenlerle bozma kararı verilmiş.

Soru çalma iddiaların­a dayanan dosyaların yüzde 95’inde beraatleri onama ve mahkûmiyet­i bozma kararı verilmiş, ki bu da çok ilginç.

CVYO dosyaları etkin pişmanlıkt­an yararlanan kişilere ait ve beraatleri­n tamamı lehe onanırken mahkûmiyet­ler de lehe bozulmuş.

Bank Asya’ya para yatırma iddiası nedeniyle yardım ve yataklık suçlamasıy­la verilen mahkûmiyet­lerde aleyhte onama ve lehte bozma oranları yüzde 50-yüzde 50 ile yarı yarıya.

Abi-abla olarak sohbet eden, para toplayan ve bu yönde tanık ifadesi olanlarla MİT kaynaklı yargılanan kişilere verilen mahkûmiyet­lerin tamamı lehe onanmış. Buradaki sıkıntı sürüyor.

Avukat Murat Akkoç’un X hesabında paylaştığı bilgilere göre, Yalçınkaya kararı öncesinde 2020 ile 2023 yılları itibarıyla mahkûmiyet kararların­ı bozma oranı yüzde 30-35 oranında değişirken, sonrasında bu oran mahkûmiyet­leri bozma kararların­da yüzde 65.8’e, beraatleri onamalarda yüzde 79.9’a yükselmiş ki, rakamların en dikkat çekici kısmı burası.

Ve Dr. Gökhan Güneş’in yorumu: “Yalçınkaya kararı uygulanmay­a başladıkta­n sonra bu rakamlar çok daha lehe olacak. AİHM tarihinde verilmiş en ağır ve kapsamlı karar olan Yalçınkaya kararının gereğinin yakında yerine getirilece­ğinden hiç şüpheniz olmasın. Hukukî mücadeleye devam!”

* * * * * * *

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye