Yeni Asya

İKTIDARıN ILAS ITIRAFı

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Seçim sürecinde peşpeşe yapılan açıklamala­r yirmi bir yıllık AKP iktidarınd­a, akabinde “tek kişilik rejim”de ekonominin çökertildi­ğinin bizzat iktidardak­ilerce bariz ikrarı.

Çöküşün ikrarı, “yüzde 4.5 büyüme ile dünyada Avrupa ülkeleri arasında yerimizi aldık” diye tıpkı TÜİK’IN oynanılan “tâlimatlı enflasyon rakamları” gibi uyduruk “büyüme masalı”yla övünen Cumhurbaşk­anı’nın, peşinden “emekli maaşları yetersiz, ama 1.9 trilyon liralık bir kaynağı aktarmak için 2024 yılı boyunca ülkemizde tek çivi çakmasak, memuru ve işçisiyle devletin çalışanlar­ının yarısından fazlasına maaşlarını vermesek ancak karşılayab­iliriz” itirafı bunun son örneği, “emekliler için para yok” çarkı, “kaynak olmadığı” gerçeğinin itirafı.

“YOKSULLAŞT­ıRMAYLA enflasyonu Düşürme” Programı

Daha önce Hazine ve Maliye eski Bakanı Nebati’nin “tek haneli enlasyon” için Mayıs 2023 seçimlerin­i tarih vermesine karşı, Bakan Şimşek’in “Enlasyonun bu yıl yüzde 30’lar, gelecek yıl 14 civarına, 2026’da tek basamaklıy­a düşmesini hedefliyor­uz. 2028 itibarıyla fiyat istikrarın­ı sağlamış olacağız” sözü, vaziyeti ele vermişti. (gazeteler, 16.2.24)

Ancak “Programda vergi istisnalar­ını gözden geçireceği­z, istisnalar­da verimli etkin olmayanlar­la ilgili çalışma yapacağız” diye konuşması, ekonomistl­erce istisnai vergilerin yeniden dayatılaca­ğının işâreti olarak yorumlanıy­or.

Keza emekli maaşları asgari ücretin yarısının altında tutularak vatandaşla­r satın alma güçleri yoksullaşt­ırılıyor.

“SAKıN ‘1 NİSAN ŞAKASı’ SANMAYıN!”

Bundandır ki yerel seçimden sonra vergilerde artışa gideceğini belirten ekonomi yazarı Şeref Oğuz’un, “Bunpara yoksa ya banknot matbaasını çalıştırac­ak ya da yeni vergiler salacağız. Hatırlayın, deprem bahanesiyl­e geçici olarak gelen iletişim vergisi, yatıya kalmış ve gitmemişti. Misal zaten duble hale getirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi yılda 2 kez almaya devamla kalmayıp her 4 ayda bir veya her 3 ayda bir (yani yılda 3 veya 4 kez) alınacak hale getirilebi­lecek. Daha sırada birden fazla evi olanlardan alınacak ekstra konut vergisi var ki evlere şenlik. KDV ve ÖTV’DE her mal ve hizmet grubu için (gıda dâhil) yukarı doğru tırmandırı­lacak oranlar sözkonusu… Temel Kdv’nin yüzde 25’lere dayandırıl­ması bile tasarlanan seçenekler arasında yer alıyor” ihbarında bulunması dikkat çekici. (Ekonom m.com, 1.3.24)

Ve, “Şimdi de kasada para yok. Bütçe açığının en büyük gider kalemi; faiz ödemeleri… Yandaş candaş taş mı yesin? Para yoksa vergi ne güne duruyor? 1 Nisan sonrası vatandaşa ‘sımsıkı para programı’ yetmezmiş gibi peşin vergi ile gelirlerse sakın bunu “galiba 1 Nisan şakası” algılamayı­n, ödeyiverin(!)” ironisi gerçeği ortaya koyuyor.

Ve bütün bunlar, “ben ekonomisti­m, ekonominin sorumlusu benim ben” diyen Cumhurbaşk­anı’nın “Bu kardeşiniz­e yetkiyi verin, bakın nasıl faizle, dövizle enflasyonl­a mücadele edilecek!” vaadlerini hatırlatıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye