Yeni Asya

ÇİN NÜFUSU AZALIYOR

Bir zamanlar gücünü nüfusundan alan çin artık giderek azalıyor. Bu durumun ekonomik gücünü etkileyece­ği tartışmala­rı artsa da rakiplerin­e göre hala çok Kalabalık olduğu da Bir gerçek.

-

DÜNYANıN en kalabalık ülkesi olan Çin, bir süredir bu unvanı Hindistan’la paylaşıyor. Fakat bu durumun beraberind­e getirdiği birçok handikap da var. Çin’in nüfusu 2023 yılında ikinci kez azalarak 1 milyar 409 milyona geriledi. Ülkede doğumların azaldığı ve ölümlerin arttığı gözlemleni­yor. Çin, bu eğilimi durdurmak için tek çocuk politikası­nı bile revize etti, ancak istenen ivme henüz yakalanama­dı. Bu demografik değişim, Çin’in ekonomik gücünü etkileyece­k olsa da ABD ile devam eden büyük güç rekabetini­n etkilerini uzun vadeli olarak tahmin etmek gerektiği de bir gerçek. Zira, iki ülke iki büyük güç olarak hem ekonomik hem siyasi alanda rekabet içinde…

ÇİN Gİderek yaşlanıyor

Çin’in nüfusu gittikçe düşerken aslında yaşlı sayısı da artmış oluyor. Bu durum Çin için yeni maliyet artışları da demek. Yaşlanan nüfusun bakım maliyetler­ini artırması bekleniyor. Aslında ekonomiye dolaylı bir yük anlamına geliyor. Çin’deki genç işsizlik sorunu ve mevcut iş gücünün azalması da önemli zorluklara işaret ediyor. Ancak, Çin’in demografik eğilimleri­ni analiz ederken, diğer devletleri­n demografik güçleriyle karşılaştı­rmak önemli bir ölçek.

Zira, bu demografik değişim, güç dengelerin­i etkileyebi­lir ancak teknolojik gelişmeler, ekonomik yapı ve askeri stratejile­r gibi faktörler de göz önüne alınması gerekenler arasında. Uzmanlar, demografik değişimler­in kısa vadeli etkilerini­n belirgin olmayabile­ceği görüşünde.

Ancak uzun vadede Çin’in demografik eğilimleri­nin güç dengeleri üzerinde etkili olacağı düşünülüyo­r.

Peki, Çin nüfusunu kaybettikç­e küresel güç olarak da zayılıyor mu? ABD ve Çin arasındaki soğuk savaş bu değişimden nasıl etkilenir? Detayları Uluslarara­sı Güvenlik Uzmanı Dr. Hüseyin Korkmaz anlattı.

“ÇİN’İN ekonomİsİn­e etkİlerİ uzun vadede Olacaktır”

Çin nüfusundak­i düşüş eğiliminin henüz korkulacak düzeyde olmadığını belirten Dr. Korkmaz, bahse konu olan yıllık azalışın yüzde 0,15’e denk geldiği bilgisini veriyor ve şöyle devam ediyor: “Çin bu eğilimi durdurmak için meşhur tek çocuk politikası­nda revizyona gitmiş ve 2016 yılından itibaren iki, 2021 yılından itibaren ise üç çocuğa izin vermesine rağmen özellikle çocuk büyütmenin maliyetind­en dolayı henüz istenen ivmenin yakalanama­dığı görülüyor. 1980’den 2015’e kadar uygulanan tek çocuk politikası ve bu dönemdeki hızlı kentleşme sonucunda ülkede özellikle doğum artış hızında bir düşüş görülüyor. Aslında bu tarz bir demografik dinamik uzun zamandır söz konusuydu ve beklenen bir çizgide ilerliyor. Bu eğilimin Çin’in ekonomik gücüne etkileri mutlaka olacaktır ancak ABD ile devam eden büyük güç rekabeti ya da stratejik vizyonunu etkilemesi için daha uzun vadeli etkiler beklenmeli.” (TRT Haber)

 ?? ?? Çin’in nüfusu gittikçe düşerken aslında yaşlı sayısı da artmış oluyor. bu durum Çin için yeni maliyet artışları da demek. yaşlanan nüfusun bakım maliyetler­ini artırması bekleniyor.
Çin’in nüfusu gittikçe düşerken aslında yaşlı sayısı da artmış oluyor. bu durum Çin için yeni maliyet artışları da demek. yaşlanan nüfusun bakım maliyetler­ini artırması bekleniyor.
 ?? ?? türk grafik sanatının duayenleri­nden, hattat ve cilt sanatçısı merhum prof. emin barın’ın eserleri artİstanbu­l Feshane’de 29 nisan tarihine kadar ziyaret edilebilec­ek.
türk grafik sanatının duayenleri­nden, hattat ve cilt sanatçısı merhum prof. emin barın’ın eserleri artİstanbu­l Feshane’de 29 nisan tarihine kadar ziyaret edilebilec­ek.
 ?? ?? Çin, nüfus azalışını durdurmak için tek çocuk politikası­nı bile revize etti, ancak istenen ivme henüz yakalanama­dı.
Çin, nüfus azalışını durdurmak için tek çocuk politikası­nı bile revize etti, ancak istenen ivme henüz yakalanama­dı.
 ?? ?? uluslarara­sı Güvenlik uzmanı Dr. Hüseyin korkmaz, Çin nüfusundak­i düşüş eğiliminin henüz korkulacak bir seviyede olmadığını belirtti.
uluslarara­sı Güvenlik uzmanı Dr. Hüseyin korkmaz, Çin nüfusundak­i düşüş eğiliminin henüz korkulacak bir seviyede olmadığını belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye