Yeni Asya

AŞK-ı HAKIKÎ AŞK-ı MECAZÎ

- Ramazan Çalışan ramazancal­isan1962@gmail.com

Aşk, şiddetli bir muhabbetti­r. Fâni mahbuplara müteveccih olduğu vakit, ya o aşk kendi sahibini daimî bir azap ve elemde bırakır.1

Üstad bu ifadeleri ile, Allah için ve Allah hesabına olmayan muhabbet ve aşkların, yanlış ve boş olduğuna, hatta sahibine azap ve acı vermekten başka hiçbir faydası olmadığına işaret ediyor. Evet, Allah, insana kalp ve muhabbet hissini, kendi isim ve sıfatların­ı sevdirmek için vermiştir. Allah’ın cemal ve kemalinden başka hiçbir şeyle tatmin olamaz.

İnsanın kalbine yerleştiri­len nihayetsiz muhabbet, nihayetsiz cemal ve kemal sahibi olan Cenab-ı Hakk’ı sevmesi için verildiği içinindir ki, Bediüzzama­n hazretleri; “Güzel değil batmakla gaib olan bir mahbup. Çünkü zevâle mahkûm, hakikî güzel olamaz. Aşk-ı ebedî için yaratılan ve âyine-i Samed olan kalb ile sevilmez ve sevilmemel­i. Çünkü, bâtın-ı kalb âyine-i Sameddir ve Ona mahsustur.”2 diyerek, Samediyete en güzel ayna, insan kalbi olduğunu söylüyor.

Ondandır ki,“kalbler ancak Allah’ı anmakla tatmin olur”(ra’d, 13/28) buyuruyor yüce Allah. Gerçekten Allah’tan başkasına yönlen ve meşgul ettirilen bir kalb, sürekli mutsuz ve huzursuz olur. “Veyahut o mecazi mahbup, o şiddetli muhabbetin fiyatına değmediği için, baki bir mahbubu arattırır; aşk-ı mecazi, aşk-ı hakikiye inkılap eder.”3

Mahlukatı ise ancak Allah’ın bir sanatı, cemal ve kemalinin bir ayna olması noktasında­n sevebilir. Zira Allah aşkını derinden hisseden kimse¸ ilâhî güzellikte­n diğer varlıklara yansıyan güzellikle­ri sever. Yani o yaratandan ötürü yaratılanı sever.

Bundan dolayıdır ki Mevlana “Mecâzî aşk, hakîkî aşkın köprüsüdür” sözü ile, aşkın güzele değil¸ güzelliğe olduğuna dikkat çekmektedi­r. Kemâl sahibi kişiler her yerde ve her şeyde zahir olan o cemali sever. O kemâl derecesine vasıl olamayanla­r ise aynaya bakanı değil aynayı severler.

İşte Yunus Emre, Mecnun’un mecazi aşk köprüsünü selametle geçmesini ve Mevlasına kavuşmasın­ı, onun lisanından,

Ulu kuşlar yuva yapdı başımda Ben Mevlâ’yı görür oldum düşümde Var git Leyla durma benim karşımda Yürü Leylâ ki ben Mevlâ’yı buldum Leylâ Leylâ derken Allah’ı buldum” Beyti ile ifade eder.

Dipnotlar:

1$ Mektuba, Dokuzuncu mektup 2$ Sözler, Onyed#nc# söz 3$ Mektuba, Dokuzuncu mektup

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye