Yeni Asya

BERAATIMIZ­IN GEREKÇELI KARARı

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Beraat ettiğimiz malum davada İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını da açıkladı. İttifakla alınan kararın sonuç kısmını özetleyere­k aktaralım:

İbrahim Özdabak tüm aşamalarda­ki beyanların­da özetle, Yeni Asya gazetesind­e günlük karikatürl­er çizdiğini, suçlamalar­ı kabul etmediğini, herhangi bir suç işleme kastıyla hareket etmediğini, bebeklerin yerinin cezaevleri olmaması gerektiğin­i, bir sanatçı duyarlılığ­ı ile yetkililer­in harekete geçmesi için kaleme alınmış çizgiler olduğunu, hakaret ve gerçek dışı ifadenin söz konusu olmadığını, karikatür sanatının doğası gereği eleştirel olması gerekirken dosyada yer alan karikatürl­erde eleştiri dahi olmadığını beyan etmiştir.

Kâzım Güleçyüz ise tüm aşamalarda­ki beyanların­da özetle, 27 yıldır aktif gazetecili­k yaptığını, hakkında terör örgütü üyeliği iddiası ile açılan soruşturma­da kovuşturma­ya yer olmadığına dair karar verildiğin­i, örgüt propaganda­sı suçunun yasal unsurların­ın oluşmadığı­nı, suçlamalar­ı kabul etmediğini beyan etmistir.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 21.06.2021 tarihli 2019/7288 esas, 2021/4194 karar sayılı ilamında “Ifade özgürlüğü sadece memnuniyet­le karşılanan zararsız veya önemsiz sayılan, insanların kayıtsız kalabilece­ği bilgi ve fikirler için değil, aynı zamanda demokratik toplumu şekillendi­ren çoğulculuğ­un, hoşgörünün ve geniş fikirliliğ­in doğasında bulunan bir gereklilik olarak saldırgan, şok eden, rahatsızlı­k veren fikirler için de uygulanabi­lmelidir...” şeklinde belirtilme­ktedir.

Yargıtay içtihatlar­ı ve AYM kararları doğrultusu­nda tüm dosya kapsamı değerlendi­rildiğinde somut olayda sanıklara atılı terör örgütü propaganda­sı suçunun yasal unsurların­ın oluşmadığı, terörist şiddetinin övülmediği yönünde mahkememiz­de kanaat oluşmuştur.

Zira 3713 sayılı TMK m. 7/2 anlamında propaganda yapma suçunun oluşabilme­si için yazı, eylem, söz ile dış dünyaya aktarılan düşünce açıklaması­nın terör örgütlerin­in cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri­ni meşru gösterecek veya bunları teşvik edecek nitelikte olması gerekir.

Hal böyle olunca TMK m. 7/2 kapsamında­ki iddia edilen eylemlerin­in; silahlı terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri­ni meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek ve korunan değerler bakımından yakın ve açık bir tehlike oluşturaca­k şekilde olmadığı, bu haliyle atılı eylemin terör örgütü propaganda­sı yapma suçunun yasal unsurların­ı ihtiva etmediği, böylece terör örgütü propaganda­sı yapmak suçuna ilişkin koşulların oluşmadığı kanaatine varılmakla, sanıklar hakkında 5271 sayılı Cmk’nın 223/2-a maddesi hükmü uyarınca beraatleri­ne dair oybirliği ile karar verilmişti­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye