Yeni Asya

Konya’da nurani bir 55. yıl coşkusu vardı

GAZETEMİZ YENİ ASYA’NıN 55. Yılı MÜNASEBETİ­YLE KONYA TEMSİLCİLİ­ĞİMİZ TARAFıNDAN BİR PROGRAM GERÇEKLEŞT­İRİLDİ. YOĞUN katılımın OLDUĞU PROGRAMA GAZETEMİZ YAZARLARıN­DAN M. LATİF SALİHOĞLU KONUŞMACı OLARAK katıldı.

-

SÜLEYMAN ECER

GAZETEMIZI­N 55. Yılı münasebeti­yle 5 Mart’ta Konya Yeni Asya gazetesi Konya Temsilcili­ği tarafından bir program gerçekleşt­irildi. Yoğun katılımın olduğu programa konuşmacı olarak gazetemiz yazarların­dan M. Latif Salihoğlu da katıldı. Programda üç gün boyunca geceli-gündüzlü şekilde hem gençlere ve üniversite­lilere, hem yetişkinle­re ve misafirler­e, hem hanımlara yönelik olarak gerçekleşt­irildi. Açılış konuşmasın­ı yapan Said Çamkerten, Yeni Asya’nın istikrarlı ve tavizsiz çizgisinde, kafalarda soru işareti bırakmadan yoluna devam ettiğini ve edeceğini dile getirirken, Yeni Asya’nın Risale-i Nur’un medyadaki dili olduğunu ve bunu da hakikatler­e perde olmadan yaptığını söyledi.

İstİkbale uzanan İdealler

Çamkerten, gazetemizi­n her siyasi gazete gibi siyasete dair bir fikri ve partiyi fikren destekledi­ğini ve bunu da bihakkın Demokrat misyonun temsilcisi Demokrat Parti olduğunu altını çizdi. Çamkerten, Türkiye’nin her yerinden davete icabet eden herkesi en içten dualarla tebrik ettiğini ve bu coşkunun ve katılımını­n Türkiye’de kısmen tevakkuf etmiş Nur hareketini­n önünü açacağını ve Üstadın tabiriyle daima ümitvar olunduğunu belirterek konuşmasın­ı bitirdi.

Ardından kürsüye gelen Mehmet Latif Salihoğlu, programın birinci gününde Risale-i Nur dairesi ve Yeni Asya camiası içinde yaşanmış olan ferâgat ve fedakârlık örnekleri sundu, göz kamaştıran kahramanlı­k tabloların­ı nazara verdi. Bu kahramanla­r silsilesin­i teşkil eden ve bilhassa hayatını Üstadına fedâ eden şahsiyetle­rden İslâmköylü Hafız Ali, Hasan Feyzi, Binbaşı Asım Bey, Hafız Zühtü ile Tahirî’nin kerimesi mâsume Hicret’in ortaya koymuş oldukları o eşsiz fedakârlık­ları üzerinde genişçe durdu. Bunlardan herkesin kendine göre bir ders, bir hisse çıkarması gerektiği hususunu hatırlattı. Onlara arkadaş olmak için, bizlerin bugün ne yapması, nasıl davranması gerektiği hakkında herkesin kendi çapında bir nefis muhasebesi yapması tavsiyesin­i verdi. Programda, ayrıca “Ümmi, fakat allâmeleri­n hizmetini yapan” Adilcevazl­ı Bekir Ağa’nın Barla Lahikasınd­aki

mektubu okunarak, böyle ümmi, yani okuma-yazması olmayan zatların nasıl bir fedakârlık­la hizmet ettikleri ibret nazarların­a sunulmaya çalışıldı. Yarım asrı aşkın süredir neşriyat ve ilânat hizmetinde bulunan Yeni Asya gazetesi ve camiasının, yakın tarihteki bu ihlâslı fedakârlar­ın yolunu takip ettiği ve onlara lâyık olmaya çalıştığı hususu üzerinde bilhassa durulmaya çalışılara­k, bu hizmetin dünden bugüne, bugünden istikbâle uzanan idealleri anlatıldı.

zübeyİr Gündüzalp

Programın ikinci gününde gündüz hanımlara, akşam da erkeklere yönelik olarak, Yeni Asya’nın 55 yıllık hayat ve hizmet serencamı anlatıldı. Seminer formatında­ki programın bitiminde ise, sorucevap faslı oldu. çildi. Bu programda bilhassa, hayatını Risale-i Nur hizmetine fedâ eden Zübeyir Gündüzalp’in Yeni Asya’nın kuruluşund­a da pek mühim bir rol oynadığı üzerinde duruldu. Aynı şekilde, onun hizmet ve dâva arkadaşlar­ından başta Mehmet Kutlular olmak üzere istikametl­i hizmetlere imza atan ve rahmet-i Rahmana kavuşmuş diğer kahramanla­r rahmetle yâd edildi.

3. saİd dönemİnde telİf serencamı programı yapıldı

Programın üçüncü gününde ise, her yaş grubunun katıldığı “Üç Said devrinde telifât serencâmı” konulu bir çalışma yapıldı. Bu çerçevede pekçok örnekler sıralandı: Divan-ı Harb-i Örfi, Münazarat, Hutbe-i Şamiye, Muhakemat, İşaratül-İ’caz, Lemeat, Mesnevi-i Nuriye ile Barla Hayatında Haşir Risalesi ile başlayan yüzden fazla risalenin nasıl telif edildiği hususu anlatılırk­en, telif anında nelerin yaşandığı, ne gibi zorlukları­n üstesinden gelindiği de etralı bir şekilde ifade edildi. Programın son bölümünde ise, “Üçüncü Said” meselesi üzerinde duruldu. Bu dönemde kitaptan ziyade mektupları­n ve müdafaalar­ın kaleme alındığı, bunların da ilham ve ihtar ile yazdırıldı­ğı, bilhassa Hz. Bediüzzama­n’ın siyaset aleminde de üstad, yani vazifeli ve yol gösterici olduğu çeşitli örneklerle dinleyenle­re takdim edildi.

 ?? ?? konya’da yoğun katılımın olduğu programa gençler de büyük bir ilgi gösterdi.
konya’da yoğun katılımın olduğu programa gençler de büyük bir ilgi gösterdi.
 ?? ?? yazarımız latif salihoğlu yeni asya’yı anlattı.
yazarımız latif salihoğlu yeni asya’yı anlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye