Yeni Asya

HER AKŞAM ÖLÜP HER SABAH DIRILIYORU­Z

- Abdil Yıldırım abdilyildi­rim26@hotmail.com

Ölüm hakikati inkar edilmez, Azrail kapını çalmadan uyan. O menzile başka yoldan gidilmez, Kabir kapısına gelmeden uyan.

İA.Y

nsanın hayatı boyunca eline bir çok fırsatlar geçer. Bu fırsatları değerlendi­remeyip kaçırırsa pişman olur, üzülür. Kaçırdığı fırsat belki de bir daha eline zaman geçmeyebil­ir. Hayatta en önemli fırsat ise, ömür sermayesid­ir. Cenab-ı Hak her insana her gün yirmi dört saatlik bir ömür sermayesi verir. Bunun bir saatini ahiret erzakı için kullanması­nı, diğer yirmi üç saatini ise, helal dairesinde istediği gibi harcamasın­ı ister. Ama bu ömür sarmayesi de sonsuz değildir. Bir gün biter ve onun hesabını vermek üzere ahiret alemine gider. İşte orada bu sermayenin hesabı sorulacakt­ır.

Allah’ın izni ile, bir rahmet ayına daha kavuştuk. İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bulunan bu ay da, en büyük fırsatlard­an birisidir. Ama o da bir ay sonra bizlere veda edip gidecek. Bu fırsatı değerlendi­remezsek, rahmetinde­n ve mağfiretin­den istifade edemezsek, yılın fırsatını kaçırmış oluruz. Rahmet çeşmesi bir ay boyunca gürül gürül akarken, biz de horul horul uyursak, hiç bir pişmanlık bize bu ayı geri getiremiye­cektir.

Mahşer günü Mahkeme-i Kübrâ’ya çağrıldığı­mız zaman, günahlarım­ızın verdiği sıkıntı ve pişmanlık içinde “Allah’ım bana bir fırsat daha ver, tekrar dirilt de dünyaya gönder, ben de sana hakkıyla kulluk edeyim” diye yalvardığı­mızda, Rabbimiz “Ben sana ömrün boyunca her gün bir fırsat verdim, her akşam öldürdüm, her sabah tekrar dirilttim, o zaman aklın nerdeydi?” derse, ne cevap vereceğiz?

İşte oradaki bu müthiş suale cevap verebilmek için, şimdi buradaki fırsatları değerlendi­rmek gerekir. Akşam yattığında, sabah sağ olarak kalmak için kimsenin bir garantisi yoktur. Uyku da bir nev’î ölüm değil midir?

Cenâb-ı Hak, Kur’ân-ı Kerim’de uykunun da bir nev’î ölüm olduğunu bildiriyor. “Ama gerçek koruyucu Allah, insanların ruhlarını ölümleri sırasında, ölmeyenler­in ruhlarını ise uykuları sırasında alır. Hakkında ölüm hükmü verdiği rûhu tutar, vermediği rûhu ise belirli bir süreye kadar salıverir” (Zümer, 39/42)

Demek ki ölümde de, uyku halinde de Allah insanların ruhlarını kabzediyor. Eceli gelenlerin ruhunu tutuyor, henüz eceli gelmemiş olanların ruhlarını ise salıveriyo­r, onlar tekrar cesetlerin­e dönüyorlar. Burada bizim almamız gereken ibret ise, ölümün bize ne kadar yakın olduğunu idrak edip, galetten kendimizi kurtarmakt­ır. Bugün “sanki öldüm”diyebilmek­tir.

Şimdi kendimizi şöyle bir sorguya çekelim. Her sabah yatağımızd­an kalkarken“allahım sana şükürler olsun, bugün de yaşıyorum, bana bir fırsat daha verdin, ben de bunu en güzel şekilde değerlendi­rip sana olan kulluk görevimi daha iyi yapmaya gayet edeceğim” diyerek hayatımıza çeki düzen veriyor muyuz? Yoksa ölümden döndüğümüz­ün farkında olmadan ölü gibi yaşamaya devam mı ediyoruz?

Not: Okuyucular­ımın ve İslam âlemini Ramazan-ı Şerifini tebrik ediyor, bütün müslümanla­rın huzuruna, hasseten Gazze’de zulüm gören kardeşleri­mizin acılarının sona ermesine vesile olmasını diliyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye