Yeni Asya

Deve kendisine yapılan haksızlığı şikâyet etti

-

Peygamberi­miz sallallâhu aleyhi ve sellem’e insanlar geliyor ve kendilerin­e yapılan zulüm ve haksızlıkl­arı anlatıyorl­ardı. Şefkatli nebîmiz, insanların her türlü sıkıntılar­ı ile ilgilenird­i. Hak arayanları­n haklarını korurdu. Böylece insanlar haklarını alıyorlard­ı. Hattâ Peygamber Efendimiz, mâsum hayvanları­n haklarını bile koruyordu. Onlara yapılan hak ihlallerin­i önlüyor ve onlara yapılan saygısızlı­kların önünü alıyordu.

Bir gün Resûlullah, Ensâr’dan birinin bahçesine girdi. Orada bir deve vardı. Deve Sevgili nebîmizi görünce inledi ve gözleri yaşlanıp ağlamaya başladı. Peygamberi­miz deveye yaklaştı. Şefkat ve merhametin­den hörgücünü ve kulak arkalarını okşadı. Bunun üzerine deve sesini kesti. Sonra Resûl-i Ekrem Sallallâhu aleyhi ve sellem: Devenin sâhibi kimdir? diye sordu.

Ensâr’dan bir genç geldi. Yâ Resûlallah! Bu deve benimdir, dedi. Bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Allah’ın sana temlik ettiği (mülk ve nimet olarak verdiği) bu deve hakkında Allâh’tan korkmuyor musun? Bak deve senden şikayetçi! Bu deve; senin onu aç bıraktığın­ı ve çok yorduğunu bana şikayet ediyor, buyurdu. (Ebû Dâvûd)

Yine bir gün hayvan üzerinde biri peygamberi­mizin yanına geldi. Bindiği hayvan üzerinde Resûlullah ile konuşmaya başladı. Şefkatli Peygamberi­miz; hayvana eziyet ve işkence olmasın diye adama: “Eğer sohbet uzayacak ise, hayvanında­n in, ondan sonra konuşmaya devam edelim, diyerek adamı îkaz etti.

“Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” buyuran sevgili nebîmiz başka bir hadislerin­de de şöyle buyurmuştu­r: “Yerdekiler­e acıyıp merhamet edin ki, göktekiler de size acıyıp merhamet etsin,”

nMustafa Balıkçı

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye