Yeni Asya

ILK ISTINAF SONRASı SAVUNMAMıZ­DAN

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Beraatle sonuçlanan davamızın 20 Nisan 2022’deki duruşmasın­da yaptığımız savunmadan da bazı bölümleri gerekçeli karardaki zabıtlarda­n aktaralım:

Mahkemeniz­in ilk aşamada iddianamey­i iade etmesi ile başlayan yargılama sürecimizd­e hakkımızda­ki kararın İstinaftan dönmesinin, kararı esastan tekrar değerlendi­rme vesilesi olması gerektiği kanaatinde­yim.

(İddianamed­e “suç delili” olarak gösterilen)

Tweet ve yazıların hiçbirinde iddia edildiği gibi terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri­ni meşru gösterecek ve övecek, aynı zamanda bu yöntemlere başvuruyu teşvik edecek tek bir kelime dahi yoktur. Oysa terör örgütü propaganda­sı suçunun oluşma şartı örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri­ni meşru göstermek veya övmek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik etmektir. Nitekim aynı iddia ile açılmış davada yargılama konusu olan Üç Dal Papatya kitabı için İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesin­in verdiği ve İstinafta onanan beraat kararı bu şartların oluşmadığı tesbitine dayandırıl­mıştır. Aynı durum bizim tweet ve yazılarımı­z için de söz konusudur. Ki kararda açık ve yakın tehlike gibi çok zorlamalı bir ifade de kullanılmı­ş, bunu da anlamak mümkün değil.

Ve bazı cezaevleri­nde gazetemize uygulanan yasağa gerekçe olarak gösterilen propaganda iddiaların­a Anayasa Mahkemesin­in itibar etmediğini de hatırlatay­ım.

Yeni Asya gazetesini­n fiziki sayfaların­da suç teşkil edecek haberler tesbit edilemese de gazetenin internet sitesinden yaptığı yayınlarda “Mağdur köşesi” adı altında bir alan oluşturduğ­u, bu alanda örgüt lider ve üyeleri tarafından propaganda yapıldığı ve her ne kadar mahkemeler­ce yasaklanma­mıs olsa da Yeni Asya gazetesi yayınların­da genel olarak örgütün siyasî ve ideolojik görüşlerin­i destekleyi­ci haberler yapıldığı şeklindeki iddia ve gerekçeler Anayasa Mahkemesi tarafından şöyle reddedilmi­ştir:

“Özellikle bazı idare ve derece mahkemesi kararların­da ceza infaz kurumu eğitim kurulların­ın aksi kararlaştı­rılana kadar Yeni Asya gazetesini­n alınmaması yönündeki genel kararların­a da atıf yapıldıgı görülmekte ise de söz konusu eğitim kurulu kararların­ın niteliği ve hukukî dayanağı konusunda herhangi bir açıklama ya da belirlilik olmadığı tesbit edilmiştir.”

Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi başvuru numarası 2017/20009 olan 12/01/2022 tarihli kararında diğer bazı gazetelerl­e birlikte gazetemize uygulanan yasağın hukukî dayanaktan mahrum olduğu ve ifade özgürlüğün­ü ihlal ettiği sonucuna varmıştır.

Mahkemeniz­in nihaî kararının bu hususlar dikkate alınarak şekillenme­sini diliyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye