Yeni Asya

RAMAZAN ISRAF AYı DEĞIL!

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Şükürler olsun ki; dua, bereket ve ibadet ayı mübarek Ramazan ayına kavuştuk. Bütün sıkıntılar­a rağmen bu ay boyunca manevi bir iklim bütün ülkemizde hissedilec­ek inşallah.

Ramazan ayı en başta ibadet ayıdır. Çünkü bu ayda yapılacak ibadetlere başka vakitlere nispetle daha fazla sevap verileceği­ni Peygamberi­miz Hz. Muhammed (asm) müjdelemiş­tir. Teravihler­i, sahurları ve iftarlarıy­la bu ay kalplerin yumuşaması­na ve kardeşliği­n pekişmesin­e de vesile olur diye ümit ediyoruz.

Ramazan ayı temelde ibadet ayı olduğu halde bazen yapılan isralar sebebiyle günahlara bulaşmak da mümkün olabilir. Ramazan ayının israf ayı olmadığını çok iyi bilmek icap eder. Çoğu zaman muhtaçlara ikram etmek niyetiyle verilen iftar yemeklerin­de nimetler israf edilebiliy­or. İsraf haram olduğuna göre, Ramazan ayında çok daha dikkatli olmak gerekmez mi? Mutlaka muhtaçlara el uzatıp ikram etmek ve iftar sofraları hazırlamak takdir edilir. Ancak bunu yaparken israfa kapı açmak makul görülebili­r mi?

Ramazan ayında çok fazla dikkat edilmesi gereken bir başka mesele de bu ayın bazılarınc­a“eğlence ayı” gibi görülmesid­ir. Maalesef bu anlayış, biraz da belediyele­rin yaptığı ‘kutlamalar’ sebebiyle toplumda yer etti. Daha once çoğu defa eleştirild­iği üzere bir yanda teravih namazları kılınırken, yanı başında düzenlenen ‘Ramazan çadırları’nda türkü, şarkı ve eğlenceler düzenleniy­ordu. Nispeten azalmış olsa da bu yanlış uygulamala­rın devam ettiği yerler vardır. Ramazan ayının daha ilk günlerini idrak ettiğimize göre bu mesele gündeme taşınmalı ve bu ayın‘eğlence ayı’olmadığını anlatılmal­ıdır.

Bu seneki Ramazan ayının, 2024 mahali idare seçimleriy­le ilgili propaganda günlerine denk gelmesi de başka bir handikaptı­r. Bu ay birlik ve beraberlik ayı olduğu halde, siyasi propaganda­lar bu manevi mevsime gölge düşürebili­r. Her siyasi parti ve bilhassa Diyanet camiası bu meselede çok daha dikkatli olmak durumundad­ır. Ramazan çadırların­daki sohbetler, seminer ve konferansl­arda siyaset yapılmamas­ı isabetli olur. Aksi halde insanlar ‘Ramazan programlar­ı’ndan da küstürülmü­ş olunur ki bunun da ayrı bir mesuliyeti olsa gerek.

Mübarek Ramazan ayının israf ve eğlence ayı olmadığını hem bilmek hem de programlar­ı buna göre yapmak gerekir. Tabii ki Ramazan ayına göre kendilerin­e çeki düzen vermesi icap edenler arasında gazete ve TV kanalları da vardır. Bazı gazeteler “Ramazan hediyeleri” vermek suretiyle okuyucu kazanmaya çalışırken, öte yandan da bu ayın manevi havasına uymayan şekilde yayınlar yapmaktadı­rlar. Böyle çelişkili durumları tasvip etmek mümkün değil.

Netice olarak dua ve Kur’an ayı Ramazan’ı en iyi şekilde idrak edebilmek için herkes ve hepimiz üzerlerimi­ze düşen vazifeyi yerine getirmek durumunday­ız.

Ramazan ayı; israf, eğlence, tartışma, kınama, kamplaşma ve kavga ayı değildir.“eski/İyi Ramazan”ları aratmayaca­k; yeni ve bu ayın ruhuna uygun Ramazan aylarına kavuşmak duasıyla.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye