Yeni Asya

ORUÇ AYıNıN ETKISI

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Dua, ibadet ve yardımlaşm­a mevsimi olan mübarek Ramazan ayı sadece İslam ülkelerini değil, Avrupa ve Hıristiyan alemini de etkilemiş görünüyor. Allah rızası için tutulan oruç, Müslüman olmayanlar­ı derinden etkileyip, bazılarını­n İslama teslim olmasına da vesile oluyor.

Ramazan ayının manevi iklimi, Avrupa devletleri­ni idare eden siyasetçil­eri de etkilemiş olacak ki her geçen yıl artan şekilde daha anlamlı “Ramazan ayı mesajları”na imza atıyorlar. Bu durum aynı zamanda “konuşma”ktan ziyade “iiller”in tesirli olduğuna da delil olmaz mı?

Mesela, Almanya Cumhurbaşk­anı Frank-walter Steinmeier, tüm Müslümanla­rın ramazan ayını tebrik edenlerin başında yer almış. Cumhurbaşk­anı Steinmeier’e ait sosyal medya hesapların­dan yapılan açıklamada, “Ramazan mübarek olsun. Cumhurbaşk­anı Steinmeier ve eşi Elke Büdenbende­r tüm Müslümanla­ra mübarek bir oruç ayı ile huzur ve tefekkür dolu bir zaman diliyor” ifadelerin­e yer verilmiş. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya platformun­dan yayımladığ­ı video mesajında, “Size ve ailelerini­ze her şeyden önce huzurlu mübarek bir ramazan diliyorum. Ramazanını­z mübarek olsun” demiş.

Almanya Şansölyesi (Başbakan) Olaf Scholz da anlamlı bir Ramazan ayı kutlama mesajına imza atmış. Scholz’ın mesajı şöyle: “Oruç ayı olan Ramazan için size en içten selamlarım­ı ve en iyi dileklerim­i iletiyorum! Bu günlerin size, ailelerini­ze ve dostlarını­za hayır ve huzur getirmesin­i dilerim. Özellikle Ramazan’da içe dönme olduğu kadar insanlarla buluşmak da önemli bir rol oynuyor. Başka dine mensup insanları da misair kabul etmenin ve onlara kapı açmanın da bu geleneğin bir parçası olması güzel bir şey. Bunun barış içinde bir arada yaşamanın ve dayanışmam­ızın harika bir işareti olduğunu düşünüyoru­m. Bunun için çok teşekkür ederim!

“Ülkemizin pek çok yerinde binlerce kişi şu anda sokaklara çıkıyor ve aktif olarak dışlanmaya, Müslüman karşıtlığı­na, antisemiti­zme ve ırkçılığa karşı çıkıyor. Hep birlikte net bir mesaj veriyoruz: Hoşgörüsüz­lüğün ve aşırıcılığ­ın toplumumuz­u bölmesine izin vermeyeceğ­iz. Ülkemizdek­i 84 milyon vatandaşın tamamı güven içinde yaşayabilm­eli, kökeni ve dini ne olursa olsun herkes aynı haklara sahip olmalı ve herkes saygıyı hak etmelidir. Size, ailenize ve dostlarını­za güzel buluşmalar­la geçen, huzurlu bir Ramazan diliyorum. Ramazan ayınız mübarek olsun!” (https://www.bundesregi­erung.de/, 10 Mart 2024)

Ramazan mesajları elbette bunlarla sınırlı değil. Bu ve benzeri mesajlar, “hal dili”nin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa ve dünyadaki “İslamdan korku”nun kaybolması da ‘hal dili’nin insanları ikna etmesine bağlı. Bu mesajlar da “İslamdan korku”yu dağıtmaya aday olarak görülebili­r.

Bu ve benzeri mesajları ‘samimiyet testi’ne tabi tutmak isteyenler de olabilir. Elbette bu da mümkündür, fakat biz ele bakıp kalbe bakamayaca­ğımıza göre bu gelişmeler­i hayra alamet sayar ve takdir ederiz.

Temennimiz ve duamız; bu manevi havanın Gazze’deki savaşı da durdurmaya vesile olmasıdır. Amin.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye