Yeni Asya

Bu gidiş nereye?

-

SEYHAN ŞENTÜRK

İLKE Vakfı tarafından hazırlanan Toplumun Görünümü 2023: Kent ve Konut Araştırmas­ı sonuçları dikkat çekiyor. Sonuçlar şu şekilde: 1. Nüfus & Sosyal Gruplar: Türkiye’de doğurganlı­k hızı Avrupa ülkeleri seviyesine indi (‰1,62). Doğum yapan annelerin ortalama yaşı (29,2) ve yaşlı bağımlılık oranı ise artış halinde (%14,5). Yakın gelecekte orta yaş gruplarınd­a yoğunlaşan bir demografik yapının olacağını öngörmek zor değil. Yoksul çocuk oranı sürekli artarak 2011’den beri en yüksek seviyeyi gördü (%32,7).

ekonomik eşitsizlik Artıyor

“2.Ekonomi, Çalışma Hayatı & Eşitsizlik: Konuta erişim geniş toplum kesimleri için ciddi seviyede zorlaştı. Üç sene önce hane halkı yıllık gelirinin 6 katı olan ortalama konut fiyatı 2022’de 19,8 katı oldu. Türkiye’de ekonomik eşitsizlik artıyor. İşverenler­in geliri istihdamda­ki herkesin ortalama gelirinin 3,5 katı oldu. Gini katsayısı 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı (0,415). Yoksulluk oranı %20’nin altına inmiyor. Mutlu nüfus oranı da %50’nin üstüne çıkmıyor. Yükseköğre­tim mezunların­ın önemli bir kısmı düşük nitelikli işlerde çalışıyor (%42,6). 15-24 yaş arası her dört gençten biri ne eğitimde ne istihdamda. Üniversite diploması olan çalışanlar­ın iş gelirleri giderek ortalama kazanca yaklaşıyor. Eğitim seviyesi giderek artan işgücünün hem kazanç hem konum anlamında karşılığın­ı bulamaması ciddi bir çelişki.”

boşanma sayısı ARTTı

“3.Hanehalkı & Aile: Türkiye’de bir haneyi paylaşan ortalama kişi sayısı azalıyor (3,17). Tek kişilik hanelerin oranı (%19,4) ve tek ebeveyn ile çocuklarda­n oluşan hanelerin oranı ise artıyor (%10,3). Hane halkı geliriyle temel ihtiyaçlar­ını karşılamak­ta zorlananla­rın oranı ciddi bir seviyede (%50,7). Kadınların ve erkeklerin ilk evlenme yaşı artıyor (25,6 ve 28,2). 2022’de evlilik sayısıyla birlikte boşanma sayısı da arttı (289 bin ve 181 bin). Evlilikten memnun olmadığını ifade eden kadınların oranı (%2,8) erkeklerin (%1,2) iki katından da fazla.”

Adli işlemler makul sürede Tamamlanmı­yor

“4.Sağlık & Hukuk: Türkiye diğer ülkelere kıyasla, sağlık kurumların­a kişi başı başvuru sayısı bakımından hayli yüksek, ancak kişi başına düşen hekim sayısı bakımından hayli düşük seviyede. Hukuk hizmetleri­ne talep her sene artarken adli işlemlerin makul sürede tamamlanma­sı önemli bir sorun. Ayrıca hakimlerin %27’si, savcıların ise %35’i son beş yılda mesleğe girmiş durumda. Yargısal süreçlerin hem süresi optimize edilmeli hem de yargı personelle­ri nicelik ve nitelik yönünden yukarı çekilmeli. Toplumun yargıya güveninin inşası bu noktadan başlatılma­lı. 5. Kır & Göç: Belde ve köylerde yaşayan nüfus içinde çocuk oranı %20’nin altına indi, yaşlı oranı ise %20’ye yaklaştı.”

 ?? ?? Türkiye’de ekonomik eşitsizlik artıyor.
Türkiye’de ekonomik eşitsizlik artıyor.
 ?? ?? drbattal@yahoo.com
drbattal@yahoo.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye