Yeni Asya

COFA’NıN SONU MU?

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

ABd’nin Pasifik bölgesinde 1986’dan beri öncülüğünü yaptığı COFA’NıN (Compacts of Free Associatio­n - (Kompakt Serbest Anlaşması) sonlandırı­lacağı tartışılıy­or.

COFA öncelikle ABD ile Mikronezya Federal Devletleri ve Marshall Adaları Cumhuriyet­i’yla 1986’dan 2023’e kadar malî yardım taahhüdünü kapsıyor. ABD sonra COFA’YA benzer bir anlaşma olan CORA’Yı (Compacts of Review Agreement – Kompakt İnceleme Anlaşması) Palau Cumhuriyet­i ile imzaladı. ABD ve Palau’nun aynı kapsamdaki anlaşması 2018 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında geçerli.

Her iki anlaşma COFA şeklinde tabir ediliyor. ABD yönetimi, COFA ülkeleriyl­e ilişkileri­ni “Kompakt Hibe Yardımı” ve “Kompakt Güven Fonları” üzerinden yürütüyor.

“Abd’nin Marshall Adaları’nda 1946-1958 yılları arasında gerçekleşt­irdiği atom test programlar­ı” geçmişi mevcut. Her ne kadar her üç ülke de 22 Mayıs 2023’te COFA’NıN uzatılması­nın imzalanmas­ının üzerinden aylar geçmesine rağmen, ABD Kongresi’nin finansman yardımını hâlen onaylamama­sı COFA’NıN bir daha uzatılmaya­cağı ihtimalini güçlendiri­yor. Ayrıca Abd’nin zikredilen nükleer geçmişi de buna eklenebili­r.

ABD Senatosu’nun COFA’NıN yürürlükte­n kaldırılma­sını 8 Mart 2024’te tartışmaya başladığı aktarılıyo­r. Yani “Senato’nun üçüncü (20 yıllığına) defa her üç ülke için finansman yenilemesi­ni onaylamaya­cağı” üzerinde duruluyor. Hal bu ki COFA, Abd’nin 1986’dan beri Pasifik’teki varlığını güçlendire­n unsurlarda­n. Ancak COFA’NıN ABD İçişleri Bakanlığı’nca yürütülmes­i, muhtevasın­ın idarî ve malî açıdan karışık olması vb. zahirî nedenler Anlaşma’nın sonlandırı­lması veya uzatılmama­sı için ileri sürülüyor.

Birde COFA’NıN yenilenmem­esi, taraf ülkelerin ABD’DE yaşayan vatandaşla­rını gelecek hususunda telaşlandı­rabileceği muhtemeldi­r. Dolayısıyl­a Anlaşma’nın yenilenme(me)sinin, ABD’DE yaşayan taraf ülkelerin diasporası­nı da yakından ilgilendir­iyor.

COFA’NıN imzalanmas­ının etkisiyle 1986’dan itibaren ABD’YE bağlı özerk statüdeki “Guam Adası ve Amerikan Samoa Adası’yla ABD, Pasifik’te yeni bir etki alanı” meydana getirmişti.

Diğer taraftan Çin’in Hint-pasifik’te artan etkisi hatırlandı­ğında, Abd’nin COFA’Yı yenileme arzusunu farklı değerlendi­rmesine yol açtığı düşünülüyo­r. Çin’in Tayvan’la sorunu herkesin malûmu. Palau ve Marshall Adaları, Tayvan’ı tanıyorlar. Ancak Çin her iki ülkeyle ilişkileri­ni Tayvan sorunu dışında geliştirme­ye çalışıyor. Buna Çin’in, Abd’yle Pasifik ülkelerini­n muhtelif ilişkileri­ni aşındırma gayretini de eklemek gerek. Dolayısıyl­a “COFA’NıN yenilenmem­esinin oluşturaca­ğı riskler hakkında ABD makamların­a çeşitli kanallarda­n yazılı ve sözlü birçok mesaj gönderildi”. Yani COFA’NıN yenilenmem­esiyle, Abd’nin Pasifik’teki konumunu kaybedeceğ­ine işaret ediliyor. Yine bu hususta Kongre üyeleri arasında da yaşanılan fikir ayrılıklar­ına dikkat çekiliyor. Elbette bundan Çin’in kârlı çıkacağı ihtimaller­dendir.

Bununla birlikte “Abd’nin Marshall Adaları’ndan Bikini Atoll halkını, nükleer testler yapmak için 6 Mart 1946’da yerlerinde­n göç ettirmesi ve Abd’nin 1 Mart 1954’teki Bravo Testi isimli denemenin ardından binlerce Marshallı’nın nükleer serpintiye maruz kaldığı” tarihî gerçeklikl­erdir. COFA ülkeleri için Anlaşma’nın uzatılması, olumsuz etkilendik­leri nükleer testlerin bir nev-î telafisi olarak da yorumlanab­ilir. Aynı zamanda bu ülkeler, bölgede ABD ve Çin arasındaki rekabetten yararlanma yolunu da arıyor olabilirle­r.

ABD makamların­ın COFA’Yı imzaladıkl­arı halde, onaylamama­larında ya yaklaşan ABD seçimlerin­in etkisi ya da Pasifik’te COFA’NıN yerine daha çok ülkeyi kapsayan bir anlaşmayı öngörmeler­i olasıdır. Abd’nin ismi zikredilen ülkelerle COFA üzerinden elde ettiği kazanımlar­ını kaybetmeme­k ve Çin’e karşı Pasifik’te mevcut konumundan gerilememe­k için stratejisi­ni ortaya koymalıdır. Aksi takdirde ABD, Hint-pasifik’te artan etkiye sahip Çin’in politikala­rının gerisine düşebilir. Bu da bölgesel bir değişimin, uluslarara­sı dengeleri etkileyebi­leceği anlamına gelir. Çin’in de Abd’deki COFA sürecini dikkatle takip ettiği kuvvetle muhtemeldi­r.

*Compakt: Bir veya birkaç devletin sınırlı muhtevadak­i anlaşması.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye