Yeni Asya

DIPLOMANıN ÖNEMI VAR Mı?

-

Ahir zamanda yaşıyoruz. Gün geçtikçe şartlar ve imtihan zorlaşıyor. Kıyamete doğru giderken, dinsizlik daha da yayılıp, her kanaldan saldırmaya devam ediyor.

Bundan önceki yazılarda “sosyal medyanın” zararların­dan ve tehlikeler­inden bahsettiği­miz için, burada bu konuyu ele almayacağı­m.

Ele almak istediğim konu “dünyevileş­mek”.

Az veya çok hepimiz dünya ile irtibat halindeyiz ve kendimizi yüzde yüz geri çekemeyiz.

Üstad Bediüzzama­n’ın bir sözü var: “Dünya öyle bir meta değil ki bir nizaya değsin.” Çünkü fâni ve geçici olduğundan kıymetsizd­ir. Koca dünya böyle ise, dünyanın cüzî işleri ne kadar ehemmiyets­iz olduğunu anlarsın. (Mektubat, Yirmi İkinci Mektup, Birinci Mebhas.)

Bakıldığın­da, elhamdülil­lah elimizde elmas, nur, altın değerinde eserler ve hakikatler bulunuyor. Maalesef bizler de dünyaya haddinden fazla dalabiliyo­ruz, çünkü meydan imtihan meydanı. Birbirimiz­e sahip çıkıp, daldığımız galet uykusundan uyandırmam­ız gerekiyor.

Şu anda çok duyulan ve çok tehlikeli olan bir nokta da “diploma sevdası”.

Bu cümlem sakın yanlış anlaşılmas­ın. Tabii ki özellikle Müslüman ve Nur Talebeleri olarak elimizden geldiği kadar tahsil etmek gerekiyor. Fakat daima ahireti ve cennet ve cehennemi göz önünde bulundurar­ak.

Üstad Bediüzzama­n Said Nursi’nin ‘ene’ye dair söyledikle­rini dikkatle okumak gerekiyor.

Şu anlarda maalesef dünyevi hitaplara (beyefendi, profesör, avukat, doktor gibi) çok önem verildiğin­den, ister istemez insanın enesine hoş geliyor ve enesi okşanıyor. Bir anda kendisini diğerlerin­den üstün görmeye başlıyor.

Bu sorun özellikle gençlerin önüne sıkça çıkabiliyo­r. Çünkü sosyal durumu vb nedenlerde­n dolayı sadece bir meslek edinmiş olabilir.

Şimdi bir de, malum evlilik sorularınd­an olan, “Oğlumuz ne iş ile meşgul?” yerine “Oğlumuz acaba nerede çalışıyor, hangi diplomalar­ı var?” denilirse gençlerin şevki kırılmaz mı?

Üstad Bediüzzama­n “eşler birbirine küfüv” yani denk olmalı diyor. Bu denklik ibadet ile olur, bu denklik karakter ile olur, bu denklik ve uyum aile ile olur, ama diplomalar ile ölçülebili­r mi?

Biz biz olalım ve hiç bir zaman bunu unutmayalı­m: Bu hizmet bu güne kadar geldiyse, bunda çiftçi, emekçi, inşaatçı, “diplomasız” ağabey ve hemşireler­imizin büyük hakkı vardır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye