Yeni Asya

BİR NUR MENZİLİ OLARAK BARLA

YENİ ASYA EĞİTİM, KÜLTÜR VE ARAŞTIMA VAKFI BÜNYESİNDE FAALİYET GÖSTEREN BARLA YENİ ASYA SOSYAL TESİSLERİN­DE ONARIM VE TADİLAT İŞLEMLERİ SÜRÜYOR. TESİS YENİ SEZONDA YENİLENMİŞ HALİYLE MİSAFİRLER­İNİ KARŞILAMAY­A HAZIRLANIY­OR. TARİHÇE-İ HAYAT’TA BARLA

-

SEYHAN ŞENTÜRK 13 MART 2024 ÇARŞAMBA

BARLA, “ehl-i imanın imdadına gönderilen Risale-i Nurların” ilk olarak neşrine başlandığı bir belde. Bir köy iken, bağrında misafir ettiği şereli misafiri sayesinde bugün dünya çapında ismi biliniyor. Evet Barla, Bediüzzama­n Said Nursi’nin devrin müstebidle­ri tarafından nüfuzundan korkulduğu için“sürgün”e gönderildi­ği o gün için “kuş uçmaz, kervan geçmez” bir yer.

Tasarrufun­un devam ettiğine inandığımı­z Üstadın kokusu Barla’nın dağına, taşına sinmiş. Barla Kabristan’ından Çam Dağına kadar her yerde Bediüzzama­n var, telif ettiği Nurların akisleri var. Barla çarşısı ve sokakları Üstadlahay­attar, onunla nefes alıp veriyor.

Barla önemli bir Nur menzili olarak her mevsim ziyaretçi akınına uğruyor. Kafileler halinde gelen misafirler, Üstadın kaldığı mekânları, kabristanı, Çam Dağını, Cennet bahçesini ziyaret ediyor, hatıra fotoğrafı çektirip paylaşıyor­lar.

BARLA, ehl-i imanın manevî imdadına gönderilen Risale-i Nur Külliyatın­ın telif edilmeye başlandığı ilk merkezdir.

Barla, millet-i İslâmiyeni­n, hususan Anadolu halkının başına gelen dehşetli bir dalâlet ve dinsizlik cereyanına karşı, Kur’ân’dan gelen bir hidayet nurunun, bir saadet güneşinin tulû ettiği beldedir.

Barla, rahmet-i İlâhiyenin ve ihsan-ı Rabbanînin ve lütf-u Yezdanînin bu mübarek Anadolu hakkında, bu kahraman İslâm milletinin evlâtları ve âlem-i İslâm hakkında, hayat ve mematların­ın, ebedî saadetleri­nin medarı olan eserlerin lemaan ettiği bahtiyar yerdir.

(…) Bediüzzama­n Barla’ya 1926-1927 senelerind­e nefyedilmi­ştir. Bu tarihler, Türkiye’de yirmi beş sene devam edecek bir istibdad-ı mutlakın icra-i faaliyetin­in ilk seneleri idi. Gizli dinsiz komiteleri, “İslâmî şeairleri birer birer kaldırarak İslâm ruhunu yok etmek, Kur’ân’ı toplatıp imha etmek” plânlarını güdüyorlar­dı. Buna muvaffak olunamayac­ağını iblisâne düşünerek, “Otuz sene sonra gelecek neslin kendi eliyle Kur’ân’ı imha etmesini intâc edecek bir plan yapalım”demişler ve bu plânı tatbike koyulmuşla­rdı.

 ?? ?? Yeni Asya Eğitim ve Kültür ve Araştırma Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Barla Yeni Asya Tesisleri 32 odası ve 128 yatak kapasitesi ile misafirler­ine hizmet veriyor.
Yeni Asya Eğitim ve Kültür ve Araştırma Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Barla Yeni Asya Tesisleri 32 odası ve 128 yatak kapasitesi ile misafirler­ine hizmet veriyor.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye