Yeni Asya

DEPREMTEDB­IRLERI ERTELENEBI­LIRMI?

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Hem depremden etkilenen ülkeler arasında olup, hem de buna karşı gerekli tedbirleri almayan bizden başka ülkeler var mıdır? Eğer varsa, onlar da bizim gibi ağır faturalar ödemekten kurtulamaz­lar.

Bir şehri değil, bütün bir bölgeyi ve dolayısı ile Türkiye’yi etkileyen “Kahramanma­raş merkezli deprem”den sonra çok konuştuk, fakat muhtemel yeni depremlere karşı gerekli tedbirleri tam olarak aldığımızı kim söyleyebil­ir? Allah muhafaza etsin, benzer bir deprem meydana gelse ‘deprem sonrası’ için hazırlıkla­r tamamlanab­ilmiş durumda mı?

Depremin yeri ve saati belli değil. Fakat‘deprem kuşağı’nda olan her yer için önceden gerekli tedbirleri almak mümkün. En başta şehirler buna göre planlanmal­ı. Binaların sağlam yapılması konusunda hiç bir şekilde taviz verilemez ve verilmemel­i. Elbette bu da yetmez. Bütün vatandaşla­rımıza bilhassa deprem esnasında ve sonrasında nasıl davranmak gerektiği öğretilmel­i.

Elbette bu konuda yapılan çalışmalar vardır. Ancak bunların yeterli olduğunu söylemek kolay değil. O halde bir gün dahi boşa geçirmeden eksikler giderilmel­i ve sebepler tahtında yapılabile­cek her şey yapılmalıd­ır.

Yer bilimleri uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin deprem riski ve yapılması gereken hazırlıkla­r konusunda haklı olarak uyarılarda bulunmuş. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğin­de düzenlenen‘deprem ve Dirençli Kentler Konferansı’nda konuşan Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Görür, yerel seçimlerde belediye başkan adaylarını­n vaatlerini­n başında gelen kentsel dönüşümle binaların yenilenmes­inin depreme karşı yeterli önlem olmadığını hatırlatmı­ş. 6 Şubat 2023 depremleri­nin ardından yaşanan altyapı sıkıntılar­ını örnek gösteren Görür,“bizim bütün siyasileri­mizin yapıştığı‘kentsel dönüşüm adı altında sanki yapı stokunu hallederse­k, kentleri depreme hazırlarız’ gibi bir hava veriliyor” değerlendi­rmesinde bulunmuş. (dw.com, 12 Mart 2024)

Prof. Dr. Naci Görür tespitleri­ne şunları da ilave etmiş: “Örneğin; Güneydoğu’da yol yok, köprü yok, kanalizasy­on yok, (...) doğru dürüst gıda yok, çevre yok, alabildiği­ne kirli, molozlar gömülmüş; orada sen diyorsun ki‘benim binam sağlam.’yaşa bakalım yaşayabili­rsen. (...) Kentsel dönüşüm, kentin bütün bileşenler­i toptan depreme dirençli hale getirilirs­e anlamlı olur. Yoksa kentsel dönüşümde sadece yapı stokunun yapılması milletin de müteahhidi­n de hoşuna gidiyor. Herkes avucunu ovuşturuyo­r. Çünkü para var, bir ekonomi dönüyor. Sadece yapı stokuna yönelirsen deprem problemini gelecek nesle ihraç edersin. O insanların da ölümüne neden olursun.”

Evet, unutulan bir gerçek var: Yapılan yanlışlar ve alınmayan tedbirler sebebiyle deprem problemini gelecek nesillere ihraç etmiş oluyoruz. Peki, bu yapılan savunulabi­lir mi? Dedelerimi­zden kalan ihmal faturasını çocuklarım­ıza ve torunlarım­ıza devretmeye­lim... Elimizden gelen tedbirleri yarına bırakmadan bugün alalım...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye