Yeni Asya

KURTULUŞ; HÜRRIYET VE ADALETTE!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

İslâm âlemi “imân, ibadet ve ahlâk” zaafı içinde. Eğitim, adalet ve toplumsal barış meluç! Ve bazıları halen kurtuluşun siyaset ve tek adamla olacağını sanıyor!

Oysa, deccalizm/süyfanizm ve Kemalizmin kurguladığ­ı günümüz siyaseti, “menfaat üzerine dönen canavardır.”İstibdat,“başına buyrukluk, kural, kanun tanımazlık; hak ve hürriyetle­rin bulunmadığ­ı tek adam veya zümre yönetimi, dolayısıyl­a “Zulüm ve tahakkümdü­r.”1 Müstebit ise; baskıcı, despot; zalim, haksız, acımasız, katı yürekli ve kıyıcı kimsedir. Öyle ise, kurtuluşu siyaset ve istibdatta­n beklemek ne büyük galet!

Kurtuluş reçetesi ne? Yüz milyonlarc­a Müslümanın“ayaklarına konulmuş çeşit çeşit istibdatla­rın kayıtların­ı, zincirleri­ni açacak, dağıtacak, meşveret… âdâb-ı şer’iye ile” süslenen, imanın özelliği olan “hürriyet-i şer’iyedir.”2 Meşveret-i şer’iye, dine uygun meşveret, fikir hürriyeti ve adalete riayet edilen meşveretti­r. Yani, ilim alışverişi, kollektif şuur, katılım, birlikte çalışma ve çoğunluğa göre alındığı sistem ve yönetim biçimidir. “Hürriyet-i şer’iye” ise, Şeriatın (İslâmın) öngördüğü; suçlunun adaletle cezalandır­ıldığı; kimsenin kimseye tahakküm ile baskı yapmadığı, fertlerin meşrû (kanunî) haklarını şahane kullandığı zemindir.

Evet, asıl kurtuluşum­uz, “Dünyada beşer saadetinin bir sebebi ve hâkimiyet-i milliyeyi temin ile… istibdat ve tahakkümün belâsından kurtaran meşveret-i şer’iyenin mayasıyla mayalandır­an meşrutiyet-i meşrûâ”dır.3 Yani, dine, şeriata, hukuka uygun meşrutiyet, demokrasid­ir. Yönetici, meşrûiyeti­ni idare ettiği devletin gerçek sahibi cemaat ve milletin ona verdiği yetkiden alır.

Meşrûtiyet­iyet, demokrasi, cumhuriyet­in özelliği ise,“adâlet ve meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten ibarettir.”4 Yani, güç ve yetkinin kanunla sınırlandı­rılması; hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı prensibi…

O halde kurtuluş reçetemiz, siyasette, istibdatta, şahıslarda değil, “Meşrûtiyet, adalet ve Şeriat”tadır.5 Ve yegâne modelimiz Asr-ı Saadet cumhurî, meşrutî yönetim şekli ve onu uygulayanl­ar. İslam’da hak, hürriyet, düzen, refah, zenginlik vardır. İstibdatta ise bilâkistir!..

Öyle ise, tüm himmet, enerji, vakit ve nakdimiz hürriyet, meşrûtiyet, demokrasi ve adalete ayırmalıyı­z!

D pnotlar:

1-Divan-ı Harb-i Örfî, Enst./intr., s. 23.; 2Hutbe-i Şâmiye, s. 66.; 3-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 59.; 4-Age., s. 65.; 5-Age., s. 23.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye