Yeni Asya

GÜNAHLARı YAKıP ERITEN ZAMAN, RAMAZAN

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

Bekliyordu­k geldi şükür, rahmet ayı Ramazan. Yaradan’a hamdüsenâ, kavuşturdu siyama Bu siyamla geceleri durulacak, kıyama. Yani, gündüzünde oruçlu olunduğu gibi; müstesna bir hasenât mevsimi olan Ramazanın gecelerini de fırsat bilip, mümkün olduğunca uyanık kalmalı; ibadete ve okumalara ağırlık vermeli. Ramazan ayında oruç tutmak, İslâm’ın beş şartından biri!

“Oruç tutmak”olarak iştihar bulan bu ibadette“tutulan”kim acaba? Her hâlde tutulan, bizler olsak gerektir! Çünkü:

Oruç tutmak için ağzı tutmak, burnu tutmak, eli tutmak, dili tutmak, gözü tutmak, kulağı tutmak, çeneyi tutmak, ayağı tutmak, öfkeyi tutmak, hayali tutmak, şehveti tutmak ve nefsin dizginleri­ni sımsıkı tutmak gerekir. Oruç, bundan sonra, maksûd manadaki “oruç” olur!

Hadis-i şerifte, şeytanları­n zincire vurulduğu ifade ediliyor. Hadisin devamında ise, her gece bir nidâ edicinin seslendiği ve“ey hayırları arayan, hayra yönel! Ey şerleri arzulayan, vaz geç”1 dediği nazara veriliyor.

Hâlık-ı Zülcelâl, bizim için, madem şeytanı zincire vuruyor; biz de Onun emrinin icabı olarak, -yukarıda ifade edildiği üzere- bütün duygularım­ızı ve lâtifeleri­mizi had altına almalıyız, değil mi?

Her zaman, bilhassa bu ayda asıl maksat, Cenabı Hakk’ın rızası. Çünkü Ramazan, rahmet ayıdır, mağfiret ve bağışlanma ayıdır.

Evet, “bağışlanma” ayıdır!

Efendimiz (asm): “Üzerinden ramazan gelip geçtiği hâlde günahları bağışlanma­yan kişinin burnu yere sürtülsün”2 diyor; böyle bir kişiyi, böyle bir mümini; dolayısıyl­a böyle bir ziyanı, asla mazur görmüyor!

Ramazan ayının büyük sevabından ve yüksek faziletind­en başka; bu ayda tutulacak orucun mümine kazandırdı­kları, saymakla bitmez.

Şefkat ve merhamet duyguların­ın grafiği bir başkadır bu ayda. Âdeta pik yapar, başka zamana göre.

Müminler bu ayda, zekâtlarıy­la, fitreleriy­le, sadakaları­yla; iftarlarıy­la, ihsanlarıy­la, ikramlarıy­la fukaranın yardımına koşarlar.

Ayrıca oruç, perhiz olur, şifa olur insana. On bir ay harıl harıl çalışan mide fabrikası ve midenin tahrik ettiği sair azalar şöyle bir “Ooh” der, dinlenirle­r. Bu dahi, hikmet tahtında vuku bulur.

Âlemi nurlandıra­n Kur’an-ı Hakîm’in bu ayda nazil olmaya başlaması, insanların onunla müşerref olması ve onunla amel eden müminlerin Ramazan-ı Şerifte Kur’ânî ahlâka bürünmeler­i ise, kâinat vüsatinde bir eğer!

Bakınız, Rabbimiz Kitabında şöyle buyuruyor:“ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak Kur’an’ın indirildiğ­i aydır.”3

Efendimiz Aleyhissel­âtü Vesselâm; “Ramazan ayına bu ismin verilmesin­in sebebi, günahları yakıp erittiği içindir”4 buyuruyor.

Ne büyük devlet!

Allah’ım! Şehr-i Ramazan hürmetine; Ramazan’da nâzil olan Kur’an hürmetine; Kur’an’ın muallimi Habibin hürmetine bizleri, bu ayda günahları yanıp eriyen kullarında­n eyle.

Âmin.

D pnotlar:

1- Câmiü’s-sağîr,3: 1048 (Taberânî, Siyam, 59). 2- A.g.e., 1044 (Müsned, 2:204).

3- Bakara Sûresi, 185.

4- Câmiü’s-sağîr, 2:671 (Muhammed bin Mansur’dan).

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye