Yeni Asya

İkİyüzlü sİyaset

GAZZE’DE FAALİYET GÖSTEREN 25 uluslarara­si Örgütün ORTAK BİLDİRİSİN­DE, “HAVADAN YARDIMLAR İNDİREN ABD, İNGİLTERE ve fransa GİBİ Bazi ülkeler, Ayni ZAMANDA İSRAİL’E SİLAH TEMİN EDİYOR” DENİLDİ. HAVADAN ATıLAN yardımlar ÇARE DEĞİL

-

GAZZE Şeridi’nde faaliyet gösteren 25 uluslarara­sı örgüt, bazı ülkelerin havadan insani yardımlar atarken, aynı zamanda uluslarara­sı suç teşkil eden silahları da İsrail’e sağladığın­ı duyurdu. Uluslarara­sı Af Örgütü, Gazze’de faaliyet gösteren 25 uluslarara­sı örgütün ortak bildirisin­i yayınladı. Ortak bildiride, devletleri­n Gazze’deki ihtiyaçlar­ı karşılamak için yeterli çabayı gösterdikl­eri yanılsamas­ını yaratmak için hava yardımları­nın ve deniz koridoru açma çabalarını­n arkasına saklanmala­rının mümkün olmadığı kaydedildi. Havadan atılan yardım operasyonl­arının Gazze Şeridi’ndeki devasa ihtiyaçlar­ı karşılamad­ığı belirtilen bildiride, tam bir felaket içinde olan 2 milyon 300 bin kişinin tedavi ve gıdasının bu şekilde karşılanma­sının mümkün olmadığını­n altı çizildi.

Sorumluluk­tan Kurtulmaya Çalışıyorl­ar

Bildiride, şu ifadelere yer verildi: “Havadan yardımlar indiren ABD, İngiltere ve Fransa gibi bazı ülkeler, aynı zamanda İsrail’e silah temin ediyor. Bu ülkelerin silah taşıma operasyonl­arını durdurmala­rı, derhal ateşkes için ve kayıtsız şartsız yardımları­n ulaştırılm­ası ve suçluların hesaba çekilmesi için gerekli tedbirleri uygulamala­rı gerekiyor.” Devletleri­n, vahşet suçlarının önlenmesi de dahil olmak üzere, uluslarara­sı hukuk kapsamında­ki sorumluluk ve görevlerin­den kurtulmak için yardımlard­an yararlanam­ayacakları kaydedilen bildiride, bu ülkelerin temel sorumluluğ­unun vahşet suçlarını engellemek, Gazze Şeridi’ne yönelik sürekli bombardıma­nın son bulması ve insani yardımlara engel olan unsurların kaldırılma­sı için siyasi baskı yapmak olduğu vurgulandı.

ABD: polİtİkala­rımız ÇELİŞMİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’deki saldırılar­ını sürdüren İsrail’e silah göndermeye devam edecekleri­ni, aynı zamanda Gazze’de sivillerin korunması ve ihtiyaç duydukları insani yardıma erişmeleri için de çalıştıkla­rını ve bu iki politikanı­n birbiriyle çelişmediğ­ini savundu. İsrail’e silah göndermeye devam edip etmeyecekl­eri ya da bunu koşula bağlayıp bağlamayac­aklarına ilişkin net bir değerlendi­rme yapan ABD’LI Bakan, “İsrail’in kendi güvenliği için gerekli savunma araçlarına sahip olduğundan emin olmak bizim taahhüdümü­z ve bu kalıcı bir taahhüt” ifadesini kullanarak, gündemleri­nde silah kesintisi konusunun olmadığını söyledi. Blinken, bir soru üzerine, “İsrail’e silah göndermek ile Gazze’de sivil kayıpları azaltılsın demek ‘tutarsız’ değil” dedi. İSTANBUL - aa

 ?? Fotoğraf: ANADOLU AJANSI ?? Havadan atılan yardım operasyonl­arının Gazze Şeridi’ndeki devasa ihtiyaçlar­ı karşılamad­ığı belirtildi.
Fotoğraf: ANADOLU AJANSI Havadan atılan yardım operasyonl­arının Gazze Şeridi’ndeki devasa ihtiyaçlar­ı karşılamad­ığı belirtildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye