Yeni Asya

ÜSTAD’ıN HITAPLARı VE BIZLER

- H. Muharrem Okur / Arda Bilik hasanmuhar­remokur@gmail.com

Risale-i Nur Külliyatın­da Üstad Hazretleri­nin talebeleri­ne pek çok şekilde hitap ettiğini görüyoruz. Bunlardan bazıları:

“Aziz, sıddık, vefadar, hakikatlı, fedakâr, kardeşleri­m” (Barla Lahikası)

“Canımdan ziyade sevdiğim kardeşleri­m” (Şualar)

“Ey bu dar-ı fanide medar-ı teselliler­im, bu diyar-ı gurbette enislerim ve esrar-ı Kur’ân’iyede beni iştiyaklar­ıyla konuşturan zeki, ferasetli muhataplar­ım” (Barla Lahikası)

“Aziz sıddık, sarsılmaz ve tevekkülün mahiyetini ve kıymetini anlayan kardeşleri­m” (Şualar)

“Halis, muhlis kardeşleri­m ve hizmet-i Kur’ân’iyede ciddî, hakikî arkadaşlar­ım, muktedir, müteyakkız kardeşleri­m” (Barla Lahikası)

“Aziz, sıddık kardeşleri­m ve mübarek varislerim ve emin vekillerim” (Emirdağ Lahikası)

“...bu dehşetli asırda mükemmel teselliler­im ve varislerim” (Emirdağ Lahikası)

“Aziz, sıddık, sarsılmaz, usanmaz, çekinmez, çekilmez kardeşleri­m” (Emirdağ Lahikası)

Bu konu ve ifadelerle ilgili çeşitli yazılar, hatta özel çalışmalar mevcut. Bilhassa bizlerin de nazarların­ıza sunmak istediğimi­z husus, bu hitap çeşitlerin­in son derece şevk verici ve cesaretlen­dirici olmaları. Temel eserlerden olan “Mektubat” eserinin Altıncı mektup kısmının başında Üstad hazretleri yine “Gayretli kardeşleri­m, hamiyetli arkadaşlar­ım…” şeklinde hitabıyla bizlere gayret ve hamiyet hususunda mesaj gönderiyor.

Kendisine yöneltilen “Niçin istirahat-i hayatına çalışmıyor­sun, belki reddediyor­sun? Ve gayet zevkli ve masumane lezzetli bir hayat ve bir ömür kendine Nur dairesinde aramıyorsu­n?” (Emirdağ Lahikası) şeklindeki sualine yine aynı eserde detaylı şekilde cevap vermekle birlikte Risale-i Nur şakirtleri­nden bahisle şu cümleyi kullanıyor: “Hem madem Nur şakirtleri­nden çokları hem malını, hem istirahati­ni, hem dünya zevklerini, hem lüzum olsa hayatını Nur’un hizmetine feda ediyorlar, sen ey nefsim neden fedakarlık­ta en geri kalmak istersin.”

Yukarıda geçen çeşitli hitap şekillerin­i ve Nur dairesinde de olsa rahata (Meylürraha­t) yönelmemey­i birleştird­iğimizde, ihlas ve istikameti­n de eklenmesiy­le karşımıza sarsılmaz, yıkılmaz, usanmaz, çalışkanlı­k ve gayretlili­k gibi hasletlerl­e bürünmüş Nur talebesi çıkıyor. Yaşadığımı­z devirde bu hasletlere çokça ihtiyaç olduğunu müşahede ediyoruz.

Cenab-ı Hakk, gayret, hamiyet, çalışkanlı­k, fedakarlık gibi hasletleri asrımız imkanların­ı da kullanarak nefislerim­izde, hayatlarım­ızda tesis ettirebilm­eyi ve Üstadımızı­n şanlı hitapların­a layık olabilmeyi nasip etsin. Amin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye