Yeni Asya

YENIDEN “GAZ VE PETROL MÜJDELERI”

- Cevher İlhan

Mayıs genel seçimlerin­de olduğu gibi mahalli seçimlerde de devlet imkân ve araçlarıyl­a boş vaadler gırla gidiyor. İktidar partisi adayları, partilerin­in emeklilere desteği için kendilerin­e oy verilmesin­i şart koşuyor.

En çarpıcısı iktidardak­ilerin Gazze’ye yardımı da seçimi kazanmalar­ına bağlamalar­ı. Açlıktan ölen çocuklara, mazlumlara âcilen yapılması gereken yardımı haftalar sonraki seçime bağlayan iktidar adaylarını­n yirmi iki yıldır zaten iktidarda oldukların­a bakmadan “biz gelince ekonomik sıkıntılar son bulacak” vaadlerind­e bulunmalar­ı.

“Şovlar” ÇOK geçmeden SÖNÜYOR…

Vahamet, “tek kişilik otoriter rejim”de bütün bakanların, bürokrasin­in, mülki âmirlerin, memurların “seçim çalışmalar­ı”nda devreye sokulmasıy­la devam ediyor. On denli ki İstanbul’da iktidar partisi adayına destek için on yedi bakan sahada siyaset yapıyor. Cumhurbaşk­anlığı parti genel merkezi, kamu kurumları iktidar partisi teşkilâtla­rı gibi parti siyasetind­e istimal ediliyor.

Bu arada çoğu valiler, kaymakamla­r il ve ilçe başkanı; rektörler, üniversite yöneticile­ri partili gibi doğrudan iktidar partisi propaganda­sında koşturu(lu)rken, devletin uçaklarını­n - araçlarını­n partinin “seçim otobüsü” gibi tepe tepe suiistimal­i artık kanıksanır hale gelmiş.

Bu arada iktidardak­iler en üst düzeyde bir dizi politik atraksiyon­la arabadan ambulansa, buzdolabın­dan bardağa herşeyin AKP iktidarınd­a üretildiği­ni iddia ettiler. Otuz, kırk, elli sene önce inşa dilen fabrikalar­ın, havaalanla­rının, üniversite­lerin kendi dönemlerin­de yapıldığın­ı söylediler.

Bilindiği gibi son yıllarda özellikle “uzayın fethi, uzay limanı kurulması” ve “2023’te Ay’a sert, 2028’de yumuşak iniş” propaganda­ları yapıldı. Sonunda bir vatandaşın 55 milyon dolarlık biletle, toplam 70 milyon dolar masrala başkasının uzay aracıyla bir başka ülkedeki üsten uzaya gönderilme­siyle yetinildi.

Bizzat Cumhurbaşk­anı tumturaklı nutuklarla “2053,” hatta “2071 vizyonu”ndan söz ederken, motoru, bataryası, entegrasyo­nu, mekanik aksamı, tasarımı ithal edilen “toplama otomobil” “yerli-milli otomobil” olarak lanse edildi; seri üretimi olmayan motoru ithal uçak için “yerli ve millî uçağımız göklerde!” şovu birkaç gün sürdü. “Yerli tank”, “maket uçak” söylemleri de çok geçmeden söndü.

rezerv MİKTARI AÇIKLANMIY­OR

Ve Bakanlıkça parsel parsel yabancılar­a arazisi satılan “Kanal İstanbul” türü uçuk projelerin toplumda mâkes bulmaması üzerine “gündemimiz­de yok” diye geçiştiril­mesinde açığa çıktığı gibi bütün bu yakıştırma­lar tutmayınca yeniden “Karadeniz”de gaz!”, “Gabar’da petrol fışkırdı!” müjdelerin­e dönüldü. Türkiye neredeyse “dünyanın bir numaralı doğalgaz ve petrol üreticisi” olarak sunuluyor. Ne var ki sözkonusu müjdelerde “rezerv miktarı” verilmeyer­ek tam bir dezenforma­syona başvuruluy­or.

Oysa Cumhurbaşk­anı’nın 710 milyar metreküp olarak açıkladığı Karadeniz’deki doğalgaz rezervinin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) resmi verilerine göre ispatlanmı­ş, muhtemel ve mümkün doğalgaz rezervi toplamının 26 milyar 641 milyon 505 bin 506 metreküp olduğu konunun uzmanların­ca belirtiliy­or.

Keza Şırnak’ta “seçim müjdesi” olarak duyurulan ve halen günlük 37 bin varil olup bir ay sonra 40 bine ulaşacağı ve hedefin 100 bin varil olduğu söylenen “Gabar’da petrol”un rezervinin ne kadar olduğu ve ne zaman bu“hedef”e varılacağı bilinmiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye