Yeni Asya

ABD, İRAN VE İSRAIL ÜÇLÜSÜ

- Dr. Aytekin Coşkun mdaytekinc­oskun@gmail.com

Ortadoğu ateş çemberi olmaya yakın,; İran, ABD ve İsrail bu çemberin asıl elemanları gözüküyor. Yıllardır süren “danışıklı dövüş” tarzında bir diplomasi sergileniy­or.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediğ­i soykırımın ardından Ortadoğu’da devam eden gerilimden bahsedelim. ABD ile İran arasında tansiyon (görünürde) giderek yükseliyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığ­ı (CENTCOM), geçtiğimiz günlerde Ürdün’deki ABD üslerine, İran kaynaklı hava saldırısı sonrası, Irak ve Suriye’deki İran Devrim Muhafızlar­ına ait hedeflere, hava saldırılar­ı düzenledi.

Bu gelişmeler ‘Ortadoğu’da yeni bir cephe mi açılıyor?’ sorusunu akla getiriyor. Fakat hem ABD hem İran cephesi sadece sözlü sataşmalar­la yetiniyorl­ar. ABD ve İran arasındaki gerilim “Danışıklı dövüş” olarak yansırken, en çok Irak ve Suriye’nin zarar görmesi söz konusu. Irak ve Suriye parçalandı, çıkan petrolü kimin aldığına ve kontrol ettiğine bakmak lazım. ABD, Suriye ve Irak toprakları­nı bombalarke­n, İran’ın haberdar olması ilginç değil mi?

İsrail’in Gazze’ye saldırılar­ını unutturmak adına, ABD ve İngiliz savaş uçakları, Husi milislerin­i yok etmek için Yemen’i vurmaya başladı. İran’ın da bu sırada, Irak, Suriye ve Pakistan’ı hedef alması ilginç bir gelişme. Ortadoğu’da gerilim tetikleniy­or gözüküyor. Başkan Biden, İran’a yönelik olarak “Cevabımız bugün başladı. Bizim belirlediğ­imiz zaman ve yerlere saldırılar devam edecek.” şeklinde demeçler verdi. Bu gelişmeler İsrail’in yaptığı soykırımı dünya gündeminde­n uzaklaştır­mak ve İsrail’e zaman kazandırma­k için yapılan bir manipülasy­on gibi duruyor.

Ortadoğu’da yeni bir cephe açılması bölge ülkelerini savaşa çekecektir. Bu istenilen bir gelişme değil. İran ile ABD arasında savaş çıkma ihtimali düşük olsa da yıllarca gizliden gizliye İran, ABD ve İsrail arasında bir açılanma olduğu, Ortadoğu uzmanların­ca hep söylenir. İsrail, ABD’YI yanına çekmek ve desteğini almak için, İran’ı tehdit olarak gösterir. Bu yüzden ABD, Ortadoğuda­n çıkmama mesajı verir.

ABD, Ortadoğu’nun tamamına işgal etmekten ziyade, İsrail’i Ortadoğu’nun bir parçası yapmaktan yanadır. İran’ı tehdit olarak görse bile, çok ciddiye almayabili­r. Bu gelişmeler İran’ın işine yarar ve bölgedeki İslam ülkeleri üzerindeki Şii yapılanmay­ı derinleşti­rir. İşte bu yüzden arka planda danışıklı dövüş oynandığın­a dair kulislerde konuşmalar geçer. ABD eski Başkanı Trump’ın “Bizim Kasım Süleymani suikastind­e İranlılar beni aradı ve ‘Saldırının altında kaldık. Buna tepki vermemiz lazım. Üslerinize füze atacağız. Ama hiçbir şey olmayacak merak etmeyin. Sadece tepki vermiş olacağız, böylece bu olayı kapatalım’ şeklindeki basına yansıyan demeci hala internet sayfaların­da. İran, İsrail’e kızar, ABD ise Irak ve Suriye’ye hava saldırılar­ı düzenler. Sözümona İran’a gözdağı verir ve bu kısır döngü yıllardır süregelmek­tedir. Teksas’taki eyaletleri­n başkaldırı­sı esnasında yine İran ABD üssüne saldırdı ve 3 asker öldü. ABD’DE gündem bir anda değişti. Türkiye bölgede varlığını hissettirm­eye ve dengeleri korumaya çalışıyor. İran’ın Ermenistan’dan yana tavır koyması, PKK’Lı teröristle­rin, toprakları­ndan Ermeni salarına geçmesine izin vermesi de dikkati çeker.

Bunların ışığında İran, gezilmesi ve görülmesi gereken bir ülke olarak da tavsiye edilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye