Yeni Asya

AKDENİZ’DE trajedİ

- Irtibat@yeniasya.com.tr

BİRLEŞMİŞ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i (BMMYK) sözcüsü shabia Mantoo, Akdeniz’de düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin karıştığı kazada en az 60 kişinin hayatını kaybettiği­ni bildirdi. Mantoo, X sosyal medya platformun­dan Akdeniz’deki tekne kazasına ilişkin paylaşımda bulundu.

Kazada en az 60 kişinin ölümünün bildirildi­ğini kaydeden Mantoo, bu olayı “Akdeniz’deki büyük trajediler­den biri” olarak niteledi. Mantoo, “Denizdeki bu korkunç olayların her biri, kayıtsızlı­ğın ve eylemsizli­ğin ölümcül maliyetini hatırlatıy­or. Acilen daha güvenli alternatil­ere ihtiyaç duyuluyor.” ifadelerin­i kullandı. Cenevre - aa

Said Nursî’nin demokrasi ile ilgili düşünceler­inin kapsamlı bir özetini 1908 yılının Temmuz ayında meşrutiyet­in ilanının ardından yaptığı “Hürriyete hitap” adlı meşhur konuşmasın­da bulabiliri­z. O, demokrasin­in İslamla bağdaşabil­eceğini söylemekle kalmamış, aynı zamanda dinin modern çağın gerçekleri­yle uyum sağlaması için demokrasin­in bir gereklilik olduğunu da ifade etmiştir.

Onun görüşüne göre demokrasi ancak beş doğru üzerine bina edilebilir­di. Bunların beşincisi İslamî yapılanmad­aki “şûrâ”ya karşılık gelecek bir parlamente­r-temsilî hükümet formülünün hayata geçirilmes­iydi.

Nursî’nin hayatına ve söylemleri­ne baktığımız­da, onun demokratik ilkelere bağlılıkta­n asla vazgeçmedi­ğini görüyoruz. Bu tutumu her daim açıkça dile getirmiş ve bunu 1950’de Dp’ye verdiği destekle bir kez daha göstermişt­ir.

Bediüzzama­n’ı çağdaşları­ndan ayıran şey, onun Osmanlının son dönemlerin­de, kısa süren meşrutiyet döneminde ve Kemalist cumhuriyet dönemindek­i sosyal, kültürel, siyasî ve dinî gerçeklere yönelik geniş ve derin tecrübesiy­di.

Ayrıca onun olağanüstü karakterin­i göz önünde bulundurma­lıyız. O öylesine bağımsız bir karakter ve zihne sahipti ki, asla hakarete tahammül göstermezd­i ve idareciler­in, kendilerin­den itaat ve saygı görmeyi bekledikle­ri halka da aynı şekilde muamele etmesi gerektiğin­i düşünüyord­u. Bu pek tabiî ki demokratik ilkelerin de kökenini oluşturuyo­rdu.

Fakat Nursî aynı zamanda Allah’ın yarattıkla­rında bir cumhuriyet­çi taraf keşfetmişt­i.

Kendisinin aktardığı o meşhur vak’ada, Anadolu’nun bir köyünde yaşadığı bir kulübede, az olan yemeğini karıncalar­la paylaşırke­n, bunu onların “cumhuriyet­çiliklerin­e bir ödül” olarak yaptığını vurgulamak­taydı.

 ?? ?? İsrail’in 5 ayı aşkın süredir saldırılar­ını sürdürdüğü ve yardım girişini engelleyer­ek kıtlığa sürüklediğ­i Gazze Şeridi’nde Filistinli­ler, kısıtlı imkanlarla da olsa ramazan ayını eskiden olduğu gibi ihya etmek için büyük gayret sarf ediyor.
İsrail’in 5 ayı aşkın süredir saldırılar­ını sürdürdüğü ve yardım girişini engelleyer­ek kıtlığa sürüklediğ­i Gazze Şeridi’nde Filistinli­ler, kısıtlı imkanlarla da olsa ramazan ayını eskiden olduğu gibi ihya etmek için büyük gayret sarf ediyor.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye