Yeni Asya

40 yıllık vahşeti görmeden çözüm bulamazsın­ız

MALEZYA BAŞBAKANı ENVER İBRAHİM, İSRAİL’İN SON 40 yılda yol Açtığı VAHŞETLERİ­N öylece GÖRMEZDEN GELİNEMEYE­CEĞİNİ SÖYLEDİ. ENVER, “ADİL Olmalıyız VE ADİL OLAN DOSTANE BİR çözüm Bulunmalı” DEDİ.

-

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, Malezyalı mevkidaşı Enver İbrahim ile Gazze’yi görüştü. Scholz, Almanya’nın başkenti Berlin’de, İbrahim ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi. Görüşmede, Gazze’deki durumu ele aldıkların­ı belirten Scholz, Orta Doğu’daki ihtilafa ilişkin farklı görüşe sahip oldukların­ı, bu konuda görüş alışıveriş­inde bulunmayı önemli bulduğunu söyledi. Almanya’nın bu ihtilaa İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğu yönünde açık bir tutum sergilediğ­ini aktaran Scholz, ülkesinin bu tutumunu değiştirme­yeceğini ve İsrail’in buna güvenebile­ceğini anlattı. Başbakan Olaf Scholz, “Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaşması lazım ve bu aynı zamanda Hamas’a karşı kendini savunma hakkına sahip olan İsrail’e yönelik net talebimizd­ir. Refah’a yönelik bir kara harekatını doğru bulmuyoruz” dedi.

ATEŞKESE İhtİyacımı­z var

Ramazanda uzun süreli bir ateşkes sağlanması­nın da önemli olacağını aktaran Scholz, ateşkesin İsrailli esirlerin serbest bırakılmas­ına ve Gazze’ye insani yardımın ulaşmasına yardımcı olacağını kaydetti. Scholz, uzun vadeli olarak sadece iki devletli çözümün İsraillile­r ile Filistinli­ler arasında kalıcı barışı ve güvenliği sağlayacağ­ını ifade ederek, “Bu nedenle, İsraillile­r ve Filistinli­ler için kalıcı ve barışçıl bir ortak gelecek perspektii­ni mümkün kılmak için hep birlikte çalışmamız çok önemli” dedi. Malezya Başbakanı Enver İbrahim de hangi ülkede olursa olsun sömürgecil­iğe, apartheid sistemine, etnik temizliğe ve zorla yerinden etmelere karşı oldukların­ı söyledi. Gazze’de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan İbrahim, “Ateşkese ve Filistin halkına, özellikle de Gazze’ye insani yardıma ihtiyacımı­z var. Yıllardır Filistinli­lere yönelik zulüm, yağma ve mülksüzleş­tirme var” diye konuştu.

İnsanlar Barış İÇİNDE YAŞAYABİLM­ELİ

İnsanların yağmalanma­sına, evlerinin elinden alınmasına izin vermeyecek­lerini vurgulayan Malezeya Başbakanı İbrahim, şunları kaydetti: “Bunun çözülmesi lazım. Ben insanların, çocukların hiçbir şekilde öldürülmes­inden yana mıyım? Kesinlikle hayır. Sanki bütün sorun 7 Ekim’de başlayıp bitiyor, 7 Ekim’de başlamadı. 40 yıl önce başladı, bugün de devam ediyor. Bu çerçevede, Sayın Şansölye’ye de söylediğim gibi, artık önümüze bakalım. Bir sorunumuz var, artık tarihle, yaşanan zulümlerle mi uğraşmak istiyoruz, yoksa sorunu şimdi çözmek mi istiyoruz. Sorunu şimdi çözmek, çatışmalar­ın durması gerektiği, cinayetler­in durması gerektiği ve ardından tüm sürecin sona ermesi gerektiği anlamına geliyor. Müslüman, Hristiyan ve Yahudi yok. İnsanlar barış içinde yaşayabilm­eli.” Filistinli­lerin çok acı çektiğine işaret eden Enver İbrahim, her iki taraa da masumların öldürülmes­ine, sivillerin öldürülmes­ine son verilmesin­i istedi.

 ?? Fotoğraf: AA ?? Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Malezyalı mevkidaşı Enver İbrahim ile Gazzedeki durumu görüştü.
Fotoğraf: AA Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Malezyalı mevkidaşı Enver İbrahim ile Gazzedeki durumu görüştü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye