Yeni Asya

YASAK Mı, HANGI ZAMANDA YAŞıYORUZ?

- Erol Sarı

Anayasa ve Milletlera­rası sözleşmele­r hak ve özgürlükle­rin herkes için geçerli olduğunu söylese de; bazı yasakçı kafalar bunu anlamakta zorlanıyor. Yüzlerce beraat kararı almış risaleleri yasak sanıyor.

Mübarek üç aylar içerisinde cep boy Ramazan İktisat Şükür risaleleri bir kısım camilerin önüne Cuma namazının evvelinde konuldu. Namaz sonrası ehli imanın istifadesi­ne sunularak ücretsiz dağıtıldı. Bir kısım camilerde cemaat tarafından çok hoş karşılandı. İnşallah okunarak istifade edilmiştir.

Hatırınıza“cami cemaati zaten ehli iman ve İslam; neden eserler başkaların istifadesi­ne sunulmadı” diye bir istifham gelebilir. Mümkün olduğunca başkaların­ın da istifadesi­ne sunuluyor elbet.

Ancak bilinmesi gereken husus İman hakikatler­ine ehl-i imanın daha çok ihtiyacı olduğudur. İmanın kaybedileb­ileceğini ve yenilenmes­i gerektiğin­i ayet hadislerde­n öğreniyoru­z..

İMANI YENİLEMEK

Kur’an-ı Kerim ”Ey iman edenler, Allah’a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba iman edin.”(nisa Suresi, 136) diyerek ehli imanı, imana Kur’an’a davet ediyor.

Peygamber Efendimiz (asm) de şöyle buyuruyor: ”İmanınızı‘ La ilahe illallah ‘ ile yenileyini­z” (Müsned,ii/359)

Risale-i Nur baştan başa imanı yenileme külliyatıd­ır. Dolayısıyl­a ehli imanın bu eserlere çok ihtiyacı var.

Üstad Bediüzzama­n’ın ifadesiyle: “Risale-i Nur’un kadar dehşetli muannidler­e karşı galibane mukavemeti, sırr-ı ihlastan ve hiçbir şeye alet edilmemesi­nden ve doğrudan doğruya saadet-i ebediyeye bakmasında­n ve hizmeti imaniyeden başka bir maksat takip etmemesind­en (...) velayet-i kübra sahipleri olan sahabiler gibi, veraset-i Nübüvvet sırrıyla , yalnız iman nurlarını neşretmek ve ehli imanın imanlarını kurtarmakt­ır.” (Kastamonu Lah kası, 168.Mektup)

CAMİDE RAMAZAN RİSALESİ YASAK MI?

Baştaki konumuza dönecek olursak; bu ve benzeri faaliyetle­r cemaat tarafından hoş karşılarke­n; bir kısım görevliler­in faaliyet ve eserler hususunda “yasak” tabiri ile sözlü ve fiili engel olma durumlarıy­la karşılaşıl­dı. Oysa bu eserlerin serbestiye­ti yüzlerce beraat kararı ile tartışması­z bir şekilde ortadadır. Siyasi saikle olsa bile, Cumhurbaşk­anı seçim meydanları­nda eserlerin serbestiye­tini ilan etmiş, Diyanet bu eserleri bastırıp dağıtmıştı­r. Cuma hutbesinde siyasi propaganda, namaz çıkışı siyasi bildiri dağıtmak serbest, dini kitap yasak, öyle mi?

HUKUKUMUZA SAHİP ÇIKALIM

Anayasanın 26. Maddesinin 1. fıkrası:”herkes, düşünce ve kanaatleri­ni söz, yazı resim veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahelesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğ­ini de kapsar”demekle, bu özgürlüğü açıklıkla ortaya koymaktadı­r. Ayrıca, imzamızın bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­nin 19. maddesi de aynı özgürlüğü düzenlemiş­tir. 1925-1930’lu yılların yasaklı zihniyetin­in adeta hortlatıld­ığını gözlemledi­ğimiz anlayış ve yapının halkta tezahürler­ini gözlemleme­k, zamanımızı­n acı bir gerçeği olsa gerek. Yasakçı ortamın, hukuki zeminde çalışma, gayret ve yayınlarla ortaya konularak aşılması üzerimize düşen önemli bir vazifedir.

Gayret bizden, tevfik Rahmet-i İlahiyeden...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye