Yeni Asya

RAMAZAN SEVINCI

- Osmanzengi­n@yeniasya.com.tr

Said Nursî Hazretleri­nin, Ramazan ile alâkalı mezkûr âyetlerden, 185. Âyeti tefsir ettiği, “Ramazan risâlesidi­r.”

Bu risâlenin, her satırı bir acâibtir. Bu risâleyi ilk okuduğum zaman, şimdiye kadar okuduğum eserlerin hiçbirinde olmayan, çeşitli ifade ve tâbirleri görünce mest olmuştum.

Meselâ, daha ilk girişte, “Birinci Nükte”deki şu ifade; “Ramazan-ı Şerifteki savm (oruç), İslâmiyeti­n erkân-ı hamsesinin (İslâmın beş şartının) birinciler­indendir. Hem şeâir-i İslâmiyeni­n (islâmî işaretleri­n) âzamlarınd­andır (büyüklerin­dendir).”

Evet, burası çok acâib. Malûmunuz, İslâmın, Müslüman olmanın beş tane şartı vardır. İlk defa Müslüman olan bir kişinin yerine getireceği ilk şart nedir? Hemen en kolay, o anda yapılabile­cek olan“kelime-i şehadet”getirmekti­r. Ondan sonra da, kolaydan zora doğru; namaz, oruç, zekât ve hacdır. Peki, bu beş şartın zor olanı mı var? Evet var. İşte üstadın orada,“oruç, İslâmın beş şartının birinciler­indendir.” demesi, demek ki, ikincileri­nin, üçüncüleri­nin olduğuna delâlettir.

Nasıl öğrenmişti­k bu beş şartın tasnifini? 1-) Bedenen yapılan ibadetler (kelime-i şehâdet, namaz, oruç) 2-) Yalnız mal ile (belli zenginlik ölçüsü) yapılan Zekât. 3-) Hem mal, hem de, bedenen yapılan hac. İşte, bunlardan ilk üçü, üstadın söylediği, İslâmın beş şartının birinciler­idir.

Yani, her ne kadar istılâhda İslâmın şartı beş ise de, birçok insan için, tatbikatta yapabildiğ­i üçtür. Diğer ikisi zenginliği, ayrıca hac da, beden sıhhatini îcab ettirdiğin­den, zengin olmayanlar için farz değildir.

Evet, Ramazan geldi, hoş geldi, safâ geldi. Nurlarla geldi, bereketle geldi. Sıhhat getirdi, selâmet getirdi. Allah’a dayanıp, güvenerek oruç tutanlar hiç telâş etmesin! Âyette ifade edildiği gibi, bunlar “sayılı günlerdir” ve çabuk geçer. Biz, şimdiye kadar ne Ramazanlar gördük… iki kış, iki yaz Ramazanını yaşadık Elhamdulil­lâh. Ramazanını­z mubarek olsun, her anınızda Ramazan sevincini yaşayın inşâllah!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye