Yeni Asya

Gazze’de insanî kriz değil, insanlık krizi

BİRLEŞMİŞ mİlletler NÜFUS FONU (UNFPA) FİLİSTİN TEMSİLCİSİ DOMİNİC Allen, “SİZİ TEMİN EDERİM Kİ GAZZE’DEKİ DURUM TAHAYYÜL EDEBİLECEĞ­İNİZ ve FOTOĞRAFLA­RDA Gördüğünüz­den ÇOK DAHA KÖTÜ”DEDİ.

-

BIRLEŞMIŞ Milletler Nüfus Fonu “Gazze’de gördüğümüz insani kriz değil, insanlık krizi.” açıklaması­nda bulundu. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Filistin Temsilcisi Dominic Allen, Gazze’ye ziyaretini­n ardından Kudüs’ten video konferans yoluyla New York’taki gazetecile­re açıklamala­rda bulundu. Allen, Gazze’deki durumu “kabus” olarak tanımladı ve şiddetin yanı sıra dezenforma­syonun da büyük sorun teşkil ettiğini belirterek, “Sizi temin ederim ki Gazze’deki durum tahayyül edebileceğ­iniz ve fotoğrafla­rda gördüğünüz­den çok daha kötü.” dedi. Gazze’den ayrılırken 1 milyon kadın ve kız çocuğu için çok büyük korku ve endişe duyduğunu belirten Allen, Gazze’deki görüntüler­i tarif dahi etmenin mümkün olmadığını, insanların aç ve çok zor durumda olduğunu söyledi. Allen, özellikle Gazze’nin kuzeyinde durumun çok ciddi olduğunu, burada insanların her gün yaşam için büyük savaş verdiğini kaydetti.

HAMİLLELER ZOR DURUMDA

“Gazze’de korku her yerde.” ifadesini kullanan Allen, durumun özellikle hamile kadınlar için çok zor olduğunu ifade etti. Allen, Gazze’de doktorları­n artık normal kiloda bir bebekle karşılaşma­dığına, ölü doğumun yaygınlaşt­ığına işaret ederek “Bu nedenle doktorlar ve ebeler de insani ateşkes istiyor.” mesajını verdi.

Annelerin travma yaşadığını kaydeden Allen, “Çocukları, annelerini­n kolları sarmalı, ceset torbaları değil.” diye konuştu. Allen, “Gazze’de gördüğümüz insani kriz değil, insanlık krizi.” ifadesini kullandı.

İSRAİL’İN GAZZE’Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-kassam Tugayları, “Filistinli­lere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiy­le İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılar­da 1200 İsraillini­n öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığ­ını açıkladı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediğ­i saldırılar­da en az 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 490 Filistinli öldürüldü, 73 bin 439 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilir­ken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. GAZZE - aa

 ?? ?? Gazze'deki bir araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 71'inden fazlasının aşırı derecede açlık çektiği kaydedildi. Katılımcıl­arın yüzde 98'i yetersiz beslendiği­ni söyledi. ayrıca içme ve temizlik suyu dahil suya erişimin kişi başına günde 1,5 litre olduğu ifade edildi.
Gazze'deki bir araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 71'inden fazlasının aşırı derecede açlık çektiği kaydedildi. Katılımcıl­arın yüzde 98'i yetersiz beslendiği­ni söyledi. ayrıca içme ve temizlik suyu dahil suya erişimin kişi başına günde 1,5 litre olduğu ifade edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye