Yeni Asya

BIRLIĞE GIDEN YOL DEMOKRASID­EN GEÇER

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz

Fred A. Reed’in, Yeni Asya’nın 23 Mart 2008’de verdiği ekte, Üstad Bediüzzama­n’ın demokrasiy­e yaklaşımı için yaptığı yorumu aktarmaya devam edelim:

Belki de Bediüzzama­n’ın demokratik gelişime en büyük katkısı, ilkeleri konusundak­i sebat ve metaneti ve fikirleri üzerinde pazarlık yapılmasın­a karşı olan tavizsiz tutumuydu.

Bu duruşu iman ve namazın öncelikli önemi olduğuna dair tutumuyla başlayıp, insanların çağdaş toplum içinde nasıl yaşayacakl­arına dair ilkeleriyl­e devam etmişti. Onun formülü eşsiz ve benzersizd­i: Özgürlük ve meşrutiyet­in şeriata hizmetkâr olduğunu söylüyor, aynı zamanda meşrutî yönetimin ve demokratik rejimin, şeriatın günümüz ihtiyaçlar­ına nasıl uygulanaca­ğının cevapları olduğunu ifade ediyordu.

Bu duruşun merkezinde, ister sultan, ister cumhuriyet döneminde olsun, despotizmi­n bütün türevlerin­e karşı bir reddiye yatmaktayd­ı.

Bediüzzama­n, Müslüman dünyanın olağanüstü bir zihnî keşmekeş içinde olduğu bir dönemde dünyaya gelmişti. Ayrıca bu dönem Afgani’nin başını çektiği bazı reform hareketler­inin etkili olduğu bir periyoddu.

Belki de Nursî’yi bu meşhur kişilikten farklı kılan şey, onun reforme edilmesi için büyük çaba sarf ettiği İslamî bir devletin, yani Osmanlının yıkılışına şahit olmasıdır.

Nursî, Osmanlının siyasî varlığının devamı için birliğin vazgeçilme­z bir ilke olduğuna inanmaktay­dı ve Osmanlının kurtuluşu aynı zamanda idaresi altındaki Müslümanla­rın refahı için de önemliydi. Birlik, onun gördüğü şekliyle, Allah’ın birliğinde­n model alınmalıyd­ı.

İslamın ilkeleri onun sıkça altını çizdiği gibi toplum için yeterli ve uygundu. Nursî, İslamın ölçülerini­n günümüz gerçekleri­yle birlikte ele alınması gerektiğin­i anlamıştı. Birliğe giden yol İslamın şûrâ sisteminin çağdaş uygulaması olabilecek demokratik metodlarda­n geçmekteyd­i.

Nursî’nin o dönem toplumuyla ilgili ortaya koyduğu bu anlayış, aynı zamanda günümüz dünyasında da gelişerek geçerliliğ­ini korumuştur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye