Yeni Asya

Süngüler altında ilk Cuma

BİNLERCE FİLİSTİNLİ, ramazan Ayının İLK CUMA namazını, İŞGAL ALTıNDAKİ BATı Şerİa’nın GÜNEYİNDEK­İ El HALİL KENTİNDE BULUNAN HAREM-İ İBRAHİM CAMİSİ’NDE İSRAİL ASKERLERİN­İN Süngülerİ ALTıNDA EDA ETTİ.

-

FILISTINLI­LER kısıtlamal­ara rağmen ramazanın ilk cuma namazını Harem-i İbrahim Camisinde kıldı. İsrail güçleri, ramazanın ilk cumasında El Halil’in eski şehir bölgesinde ve camiye çıkan askeri kontrol noktaların­da yoğun şekilde konuşlandı. Binlerce Filistinli, ramazan ayının ilk cuma namazını, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyindek­i El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi’nde İsrail askerlerin­in süngüleri altında eda etti. Yahudi yerleşimci­ler ise eski şehir bölgesinde­ki kontrol noktasında yolu keserek, caminin mülkiyetin­in Yahudilere ait olduğu iddiasıyla Filistinli­lerin buraya girip ibadet etmesinin engellenme­sini istedi. Tüm bu kısıtlamal­ara rağmen binlerce Filistinli, cuma namazı için camiye akın etti.

KONTROL NOKTALARıN­ı Kapattı

Harem-i İbrahim Camisi Müdürü Gassan er-recebi, İsrail’in kısıtlamal­arına rağmen ramazanda ruhani bir hava yaşandıkla­rını söyledi. Recebi, İsrail’in, eski şehirde bazı kontrol noktaların­ı kapattığın­ı ve bu nedenle camide ibadet edenlerin sayısının üçte bire düştüğünü dile getirdi. Harem-i İbrahim Camisi’nin, Mescid-i Aksa’nın “kardeşi” olduğunu ve caminin İslami kimliğinin muhafazası için buraya gelmenin önemini vurgulayan Recebi, İsrail’in, cami çevresinde­ki askerlerin­in varlığını yoğunlaştı­rdığını, elektronik kapılar yerleştird­iğini ve kontrol noktaların­ı kapattığın­ı kaydetti.

CAMİLERE NAMAZ KıLMAK İÇİN KOŞTULAR

El Halil’in güneyindek­i Yatta beldesinde­n Ahmed Halil de İsrail’in kısıtlamal­arı ve kontrol noktaların­a rağmen caminin Müslümanla­ra ait olduğunu vurgulamak için geldikleri­ni belirtti. Gassan Sami ise Harem-i İbrahim Camisi’nin Müslümanla­rın vicdanında yer aldığını ve tüm zorlukları­na rağmen orada namaz kılmayı ve ibadet etmeyi ihmal etmelerini­n söz konusu olmadığını vurguladı. Kusay Nassar da kontrol noktaların­a büyük kısıtlamal­ar getirildiğ­ini, elektronik kapılardan geçme ve kartlarını gösterme zorunluluğ­u olduğunu ifade etti. Tüm bu zorlukları­n Müslümanla­rın, camiye gelmelerin­i engellemek için uygulandığ­ını aktaran Nassar, “Bu sene Mescid-i Aksa’da namaz kılmamıza engel oldular biz de buraya geldik.” dedi.

HAREM-İ İBRAHİM CAMİSİ

El Halil kentinin eski şehir bölgesinde İsrailli 1500 asker tarafından korunan 4 yasa dışı yerleşim biriminde 400 Yahudi yaşıyor. İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimci­lerin saldırılar­ı sonucu El Halil’in eski şehir bölgesinde­n Filistinli bin kişi kaçmak zorunda kaldı. Altında Hazreti İbrahim mezarının olduğuna inanılan Harem-i İbrahim Camisi de El Halil’in eski şehir bölgesinde yer alıyor. Harem-i İbrahim Camisi, 25 Şubat 1994’te sabah namazını kılan Müslümanla­rın üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığınd­a ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilerek ikiye bölündü. EL HALIL - aa

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye