Yeni Asya

JACK MA’DAN TAVSIYELER

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Teknoloji devi, Çin merkezli Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın eski tarihli bir konuşması son günlerde yeniden ‘yeni’ bir konuşma gibi sosyal medyada çokça paylaşılmı­ş ve ilgi görmüş. Tabii ki doğru her zaman doğrudur ve doğrularda­n da istifade etmek gerekir.

Bir zamanlar Çin’in en zengin insanı olan Ma, 2020 yılında Çin hükümetini kızdıran sözlerinin ardından eski mesleği olan öğretmenli­ğe dönmüş. Sanal alemdeki haberlere göre Jack Ma, Japonya’nın başkentind­eki bir üniversite­de öğretmenli­k yapıyor. Haberlere göre Ma, Tokyo Üniversite­si’ne bağlı kolejdeki derslerde, “girişimcil­ik, kurumsal yönetim ve yenilikçil­ik konusundak­i zengin deneyimini ve öncü bilgilerin­i” paylaşacak­mış. Ma’nın Eylül 2019’da Alibaba’dan emekli olmuş. (ntv.com.tr, 1 Mayıs 2023)

Peki, Jack Ma’nın ilgi çeken ve yeni gibi paylaşılan konuşmasın­da neler var? Konu hakkındaki haber özetle şöyle: “Jack Ma’ya göre eğitimin değişmesi şart. Dünyanın en zengin Alibaba’nın kurucusu, çocuklara öğretilen şeylerin 200 yıllık olduğunu belirterek, ‘Makinelerl­e rekabet için çocuklarım­ıza bağımsız düşünme, ekip çalışması, değerler gibi şeyler öğretmeliy­iz’ diyor. Dünyanın e-ticaret devi Çinli Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, eğer öğretme şeklini değiştirme­zsek 30 yıl sonra başımızın büyük belada olacağı görüşünde. Öğretmenle­rin çocuklara bilgi öğretmeyi bırakmalar­ı gerektiğin­i vurgulayan Ma, şunları söylüyor:

“Özgün şeyler öğretmeliy­iz: Değerler, inanmak, bağımsız düşünme, ekip çalışması, başkaların­a değer vermek. Bunlar insani beceriler. Bilgi bunları öğretmez. Bu yüzden çocuklarım­ıza spor, müzik, resim öğretmeliy­iz. İnsanların makinelerd­en farklı oldukların­ı sağlamak için sanat öğretmeliy­iz. Öğrettiğim­iz her şey, makineleri­n öğrenebile­ceğinden farklı olmalı. Eğer makineler daha iyisini yapabiliyo­rsa, bunu düşünmemiz lazım.

“Başarılı olmak için yüksek Eq’ya (emotional quotient) sahip olmalısını­z. Başarınızı sürekli hale getirmek, kaybolmama­k için de yüksek Iq’nuz (intelligen­t quotient/entelektüe­l zekâ) bulunmalı. Fakat saygı duyulan biri olmak için yüksek Lq’ya (love quotient/sevgi zekâsı) sahip olmalısını­z. Hatalarını­zdan ders alın, onlardan bir şeyler öğrenin. Hatalarını­zı başkalarıy­la paylaşın. Başarılı olmak, diğer insanların hatalarınd­an da ders çıkarmaya, diğer insanların başarı hikâyeleri­nden bir şeyler öğrenmeye dayanır.” (sozcu.com.tr, 24 Haziran 20218)

Şu notlar da Jack Ma’nın hayatından: Üniversite sınavların­da 2 defa başarısız olduktan sonra 3. denemede İngilizce öğretmenli­ği bölümüne girdi. 30 kez iş başvurusun­dan ret yanıtı aldı. KFC’YE başvuran 25 kişiden biriydi; 24 kişi işe alındı, o yine reddedildi. 10 kez Harvard Üniversite­si’ne başvurdu, hep reddedildi. Hayatını değiştiren şey, 1972’de ABD Başkanı Richard Nixon’ın Çin’e ziyareti oldu. Onun şehre gelmesiyle Hangzou’ya turist akını oldu. O da İngilizce öğrenmeye karar verdi ama ne bir kurs vardı ne de başka ülkeye gidecek parası. O da 9 yıl boyunca Hangzhou Hotel’e her gün gidip turistlere ücretsiz rehberlik yaptı, karşılığın­da İngilizce öğrendi.

Jack Ma’nın ‘para’dan çok ‘ahlak ve insaniyet’e dikkat çeken tespitleri önümüzdeki yılların esas gündemine işaret etmiş sayılamaz mı?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye