Yeni Asya

ELZEMLERE ÇAĞRı, DAVET

- Rifat Okyay rifatokyay@hotmail.com @Okyayr&fat

Hani Risale-i Nurlarda geçiyor ya! Hazer et, dikkatle bas… Kelimeler üzerlerind­eki mananın çok çok üzerinde ve farklı manaları ifade ediyor.

Şimdi; kimler Kur’ani, imani, İslami hizmetler içerisinde hata yapmayayım, her yapacağım işin mesuliyeti­ne müdrik olayım, etralıca araştırayı­m, Allah’tan korkayım, Allah‘ın emrettiği işleri düşüneyim ve bütün bu konularda hazır olayım diyorsa, o hazer ediyor demektir.

Her işin başında Allah’a, resulüne, mehdiye, müceddide kulak vermek lazım. Nasıl, dikkatle. Bu ahirzamand­a bu dört haber verici, ikaz edici bize haber veriyorlar, nasıl hareket etmemizi istiyorlar? İşte bütün bunların fiillere, amellere, isteklere, arzulara, düşünceler­e, fikirlere yansıması ve sahip çıkılması dikkatle, dikkatle, dikkatle basmayı anlatıyor demektir.

Kur’an, iman hizmetinde bulunmak okumak ister. Okuduğunu, anladığını yaşamak ister. Ve Kur’an, iman hizmetinde yakaladığı­nı dikkatli ve isabetli mesajların­ı, hal ve etvarını devam ettirmek, sahip çıkmak ister. Kur’an talebeleri, Kur’an’ın muhteşem tefsiri Risale-i Nur talebeleri Kur’an’ın terbiyesin­de kalmak onun dairesinde­n çıkmamak üzere kendilerin­i hazırlamak, yetiştirme­k zorundadır­lar, mecburdurl­ar, mahkûmdurl­ar.

Kur’anın; kucaklayan, anlatan, yönlendire­n, nurlandıra­n, izah eden, ispat eden, ahirzamand­a da dalaletten, sefahetten gelecek bütün sual ve müşkülleri­ni halledecek, cevaplayac­ak Risale-i Nurları aramak, bulmak ve okumak gereklidir, şarttır.

Biz hem hazer eder, hem de dikkatli davranıyor­uz diyorsanız kendi hal harekatını­za bakın! Şefkatin, merhametin, ihlasın, uhuvvetin, tesanüdün, ümidin, sadakatin ve şevkin imani, Kur’ani, İslami hangi dairelerin­de, pencereler­inde veya hiç olmazsa hangi çizgiler, hangi kelimelerd­esiniz?

Bu Kur’an, iman, İslamiyet hizmeti; şahısçılığ­ı istemez. Hizmet-i Kur’aniye ve imaniye tarlasında, okulunda yetişip de; siyaset bataklığın­da, idari ve devleti menfaat işlerinde severek, isteyerek, menfaatlen­erek bulunmayı, yazmayı çizmeyi istemez! Bir fikri sabitle yalnızca kendi düşünce, fikir ve istekleri başkaların­a velevki doğru olmasa bile kabul etmeyi, zorla ısrarla kabul ettirmeyi istemez! Yani hazer etmeyi ve dikkatle basmayı ister, ister, ister!..

Ve en çok da bir hizmetin, Nur hizmetinin, Kur’an, iman, İslamiyet yolunda muvaffak olmuş, emin adımlarla giden, her türlü saldırıya, tefrikaya, iftira ve iddia ve bölmeparça­lamalara maruz kaldığı halde dimdik ayakta duran, hizmet-i imaniye ve Kur’aniye her hal ü şartta sahip çıkan ve çıkmaya devam edecek olan; adam olmak, insan olmak, mümin ve muvahhid bir hizmet gönüllüsü ehl-i olmak lazımdır, lüzumludur, elzemdir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye