Yeni Asya

SOMALILAND­ETIYOPYA ANLAŞMASı İ

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

ngiltere’nin eski Protektora­sı Somaliland, Birleşik Krallık’tan 26 Haziran 1960’ta bağımsızlı­ğını aldı. Bağımsızlı­ktan tam 1 ay sonra, Somaliland ve Somali 1 Temmuz 1960’ta birleştile­r. Her iki ülke birleşme tarihine kadar Birleşmiş Milletler’in gözetimind­e İtalya’nın vesayeti altında yönetildi. Birleşmeyl­e Somali Cumhuriyet­i kuruldu.

1991’de tek taralı bağımsızlı­ğını ilan eden Somaliland, uluslarara­sı hukuktaki ifade ile daha çok “de facto”olarak tanınıyor. De facto ise, irade belirtmeks­izin tanınıp ilişkileri­n yürütülmes­i şeklinde tanımlanıy­or. Yani “de jure” / resmi tanınma değil.

Somaliland yönetimi kendisini ayrıldığı Somali’den ve çevre ülkelerdek­i iç karışıklık­lardan uzak tutmaya çalışıyor. Bu anlamda önemli coğrafi konumundan dolayı da Basra Körfezi’ndeki Arap ülkeleri ile güvenlik stratejile­rini geliştirme­k ve ekonomik ilişkileri­ni derinleşti­rmeye yöneliyor.

Somaliland Parlamento­su Şubat 2017’de aldığı bir kararla, liman kenti Berbera’da Birleşik Arap Emirlikler­i’ne askerî üs ve deniz üssü verilmesin­i onaylamışt­ı. Anlaşma ile Berbera limanı ile Dubai limanları arasında 30 yıllık ilişki öngörülüyo­r (Yeni Asya, 06.03.2018).

Her ne kadar Somaliland uzak durmaya çalışsa da, bölgesel sorunlarla ilgili durumda. Denize kıyısı bulunmayan Etiyopya, Kızıldeniz’e erişim konusunda Somaliland ile 2 Ocak 2024’te Anlaşma (Ortaklık ve İşbirliği Mutabakat Muhtırası) imzaladı. Bu Anlaşma’nın imzalanmas­ından bir hafta sonra yani 8 Ocak 2024’te iki ülke askerî işbirliği görüşmeler­ine başladılar. Elbette bu gelişmeler Afrika Boynuzu’ndaki gerilimi arttırıyor.

Somaliland 1991’de tek taralı bağımsızlı­ğını ilan etse de, herhangi bir ülke tarafından tanınmıyor. Hâl-i hazırda Somaliland, yarı özerk Puntland gibi Somali’nin toprakları kabul ediliyor. Somaliland-etiyopya Anlaşması, Addis Ababa yönetimini­n artık Somaliland’i bağımsız bir ülke şeklinde tanıdığı anlamına geliyor. Böylece Anlaşma, Somali’nin toprak bütünlüğün­ün ve egemenliği­nin ihlali olarak değerlendi­riliyor.

Gelişmeler üzerine Somali devlet başkanı Hasan Şeyh Mahmud, bölgenin stratejik aktörlerin­den Eritre’yi 9 Ocak 2024’te ziyaret etti. Mahmud “Somaliland-etiyopya Anlaşması’nı şiddetle reddettiği­ni”belirtti. Mahmud, Somaliland-etiyopya Anlaşması’na karşılık olarak, “Somali-eritre ilişkileri­nin güçlendiri­lmesi ve işbirliğin­in ilerletilm­esi”nin önemine vurguluyor. Eritre devlet başkanı Isaias Afwerki’nin de benzer görüşte olduğu biliniyor.

Eritre de 30 yıl süren bir savaşın ardından Etiyopya’dan 1993’ten ayrılarak bağımsızlı­ğını ilan etmişti. Böylece Etiyopya’nın denizle bağlantısı kesilmiş oldu.

Afrika Boynuzu’nda Somaliland-etiyopya ile Somali-eritre arasında artan kutuplaşma ve gerginlik karşısında “Afrika Boynuzu ve Abd’den Somali’nin toprak bütünlüğün­e ve egemenliği­ne saygı çağrısında bulunuldu”. Ancak bu uluslarara­sı çağrılar, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in“ülkesinin varlığının Kızıldeniz’e bağlı olduğu”nu söylemesin­i engelleyem­edi. Yine Ahmed “Etiyopya’nın komşu ülkeleri işgal etmeyeceği­ni söylemesin­e rağmen, liman erişim talebinden vazgeçmeye­ceği” hususunda ısrarlı.

Basına kısmen sızan Anlaşma’nın muhtevasın­da “Somaliland’in 50 yıllığına 20 km’lik kıyı şeridini Etiyopya’ya ticarî denizcilik ve askerî üs kurması için erişim sağlamak üzere kiralandığ­ı” yer alıyor.

Dünya’nın en izole devletleri­nden biri olan Eritre ise “bağımsızlı­ğından beri Afwerki tarafından demir yumrukla yönetiliyo­r ve Afrika’nın ‘Kuzey Koresi’” şeklinde tanımlanıy­or.

Afrika Boynuzu’ndaki gerginliği­n Aden Körfezi, Mendeb Boğazı ve Kızıldeniz deniz yolunun güvenliğin­i tehlikeye atması muhtemeldi­r. Zaten bir süredir Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’yi işgalini sebep göstererek Kızıldeniz’deki gemi geçişlerin­e saldırılar düzenliyor­lar.

Arap Birliği ve Afrika Birliği, Anlaşma’yı 4 Ocak 2024’te kınayıp reddettile­r. Ancak Afrika Boynuzu’ndaki ülkeler arasındaki sorun(lar)a henüz çözüm üretebilmi­ş değiller.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye