Yeni Asya

Rachel Corrie unutulmadı

-

Saldırılar­da binlerce sivilin hayatını kaybettiği Gazze Şeridi’nde Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasın­ı önlemeye çalışırken İsrail buldozerin­ce ezilen ABD’LI barış aktivisti Rachel Corrie’nin ölümünün üzerinden 21 yıl geçti. Mücadelesi hafızalara kazınan barış aktivisti Rachel Corrie’nin yaşamı ve ölümü, Filistin özgürlük mücadelesi­nin sembolleri arasına yerleşti.“zulüm bizdense ben bizden değilim” diyen ve Filistin toprakları­nda sivil bir direniş sergileyen Corrie, Filistin için hak ve adalet arayışının sesi oldu. Hayatını Filistinli­lerin haklarını savunmaya adayan genç kadın, 2003 yılında Filistinli­lerle dayanışma için Gazze’ye gitti. Corrie, Gazze’de yürüttüğü faaliyetle­r ve çektiği videolarla İsrail’in hak ihlallerin­in gün yüzüne çıkmasına önemli katkılar sundu.

Turuncu Ceketiyle buldozerle­re direnen kadın

ABD’LI aktivist, 16 Mart 2003’te turuncu renkli ceketini giyerek, eline aldığı megafon ile İsrail buldozerle­rine yöneldi. Amacı Refah kentinde Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasın­a ve toprakları­nın elinden alınmasına engel olmaktı. İsrail güçleri, Filistinli­lere merhamet etmediği gibi ona da acımadı. Corrie’nin ölüm haberini büyük bir şaşkınlıkl­a karşılayan Filistinli­ler,“şehit”olarak nitelendir­dikleri Corrie için büyük bir cenaze töreni düzenledi.

Filistin mücadelesi­ne adını altın harflerle Yazdırdı

Corrie, İsrail buldozerle­ri altında kalarak öldü ancak ismi dünyanın her yerinde“iyilik öncüsü”olarak yaşıyor. Corrie’nin adına Filistinli­lerin Gazze’deki dramına ışık tutan çok sayıda film çekilirken, İrlanda’dan Gazze’ye yardım götüren bir gemiye de onun ismi verilmişti.

Rachel Corrie kimdir?

Abd’nin Washington kentinde 1979’da dünyaya gelen Rachel Corrie, Uluslarara­sı Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü, bir insan hakları aktivistiy­di. Adı Filistin’de pek çok okul, hastane ve yeni doğmuş çocuğa verilen Rachel Corrie’nin anısına çok sayıda film yapıldı, tiyatro oyunları oynandı ve kitaplar yazıldı. Corrie’nin Filistin’den ailesine yazdığı mektuplar derlenerek, “Bırakın Tek Başıma Direneyim” başlığıyla kitap olarak yayımlandı. kudüs - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye