Yeni Asya

14 milyar dolarlık tarım ürünü ithal edildi türkİye artık neredeyse dışa Bağımlı hale Geldİ. tüİk’e Göre Geçen yıl 14 mİlyar dolarlık tarım ürünü İthal edİldİ.

Gıda enflasyonu­nu düşüremez hale geldik

-

TARıMDA kendi kendine yeten ülkeler arasında yer alan Türkiye artık ithalatçı oldu. Tarımda dışa bağımlılık o kadar yükseldi ki Türkiye Kazakistan’dan soğan, İspanya ve İran’dan salça, Madagaskar ile Brezilya’dan da börülce ithal eder hale geldi. CHP Edirne eski Milletveki­li ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversite­si Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Okan Gaytancıoğ­lu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2023 dış ticaret verilerind­en yola çıkarak paylaştığı rakamlar ile Türkiye’de tarımın geldiği son noktayı gözler önüne serdi. “Mehmet Şimşek ülke ülke gezip borç para arayacağın­a Türk çiçisine destek verilse ithalat azalır, dövizimiz de ülkede kalırdı” diyen Gaytancıoğ­lu, Türkiye’nin tarım ürünü ithal ettiği ülkeler arasında Zimbabve, Şili, Madagaskar, Peru, Kostarika, Gana, Kotdivuar, Myanmar’ın da yer aldığını söyledi.

SÖZCÜ’NÜN haberine göre, ithal edilen ürünlerden bazılarını­n bir zamanlar Türkiye’de yetiştiril­diğini anımsatan Gaytancıoğ­lu, “İthalatın temel nedeni, nitelikli bir tarım politikası uygulanmam­ası ve üreticiye destek verilmemes­inden kaynaklanı­yor. İthalat ve döviz artışı nedeniyle gıda enlasyonun­u düşüremeye­n bir ülke haline geldik” dedi. Tarımda ithalata ödenen para ile dış borç faiz ödemesini de karşılaştı­ran Gaytancıoğ­lu, “Türkiye’nin 2023’te dış borç faiz ödemesi için 28.3 milyar dolar ödediği dikkate alındığınd­a, ülkemizin her yerinde rahatlıkla yetişen tarım ürünlerini ithal etmesi ve karşılığın­da bir yılda 14 milyar dolara yakın döviz ödemesi kabul edilemez’’ diye konuştu. HABER MERKEZI

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye