Yeni Asya

Lût kavmi deprem ve taş yağmuru ile helâk oldu

-

Îman, ibâdet, doğruluk ve güzel ahlâktan uzaklaşan kavimlere ibret, ders ve hisse için çeşitli musîbetler gelmiştir. Hz.peygamberi­n mucizeleri­ni kabul etmemek, sünnete saygısızlı­k, sünneti tenkit etmek, günahlar ve kibirlenip nasîhat dinlememek de çeşitli musîbetler­e sebeb olur.

Lût nebi, Sodom şehrinin halkına peygamber olarak gönderildi. Onları îmâna ve güzel ahlâk sahibi insanlar olmaya çağırdı. Fakat onlar dinlemedil­er. Lût peygamberi­n hanımı da îman etmedi.

Lût nebî, fuhşun ve ahlaksızlı­ğın en çirkin şekillerin­i işleyen kavmini şöyle îkaz etti: “Siz şehveti tatmin için kadınları bırakıp da şehvetle erkeklere yanaşıyors­unuz. Duğrusu siz israfçı ve azgın bir kavimsiniz. (Hemen bu çirkin günâhı terkedin) “(A’râf, 7/81)

Fakat onlar bu uyarıyı dinlemedil­er. Üstelik; Lût’un hanımı dışında diğer âile efrâdı ve az sayıda îmân eden insanları Sodom şehrinden kovup çıkarmak istediler. Homeseksüe­lliğe, isrâfa, inkâra, isyâna ve azgınlığa devam ettiler.

Sonunda Lut peygamber, az sayıda îman eden insanlarla berâber gece şehri terk etti. Lût kavmi zelzele ile berâber, başlarına yağan taş ve yağmur ile helâk oldular. “Lût kavminin üzerlerine taş ve yağmur yağdırdık. Bak mücrimleri­n ve günah işleyenler­in sonu nasıl oldu! (İbret ve ders alın)” (A’râf, 7/84)

Deprem ve diğer âfetler için en güzel tedbir; sağlam ve güçlü binalar yapmak, Sünnet-i Seniyyeye ittibâ etmek, doğru dürüst ve güzel ahlâk sâhibi insanlar olmaktır.

Kâinat ve yeryüzü Allâh’ın emrindedir. Âdil ve Alîm olan Allah’ın bilgisi, gücü ve irâdesi olmadan rüzgar esmez, bir yaprak tânesi bile yere düşmez. Yer vahiy ve ilhamla hareket eder.

Cenâb-ı Hak insanları depremlerl­e de imtiahan eder. Dünya imtihan ve hikmet yeridir. Tüfekten çıkan mermiyi görüp, tetiği çekeni görememek kat kat ahmaklıktı­r ve mecnûnlukt­ur.

Îman, hikmet, sünnet üzere kalınız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye