Yeni Asya

CAMİ Mİ, MÜZE Mİ?

-

ISTANBUL’UN simgelerin­den biri olan Ayasofya Camii’ni ziyaret eden bir turistin camide Yunan bayrağı açması büyük tepki çekti. Apostolos Papathedor­ou adlı Yunan turist Sultanahme­t meydanı önünde Ayasofya’yı kadraja alarak Yunanistan bayrağı açtığı fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı. Yunan turist, Ayasofya içerisinde­n Yunanistan bayrağı

‘Halı SERİLSİN, namaz Kılacağız’

YUNAN turistin davranışı üzerine vatandaşla­r da sosyal medyada iktidara tepki gösterdi. Bir vatandaş, “Bugün bir Yunan 25 Euro ödeyip Ayasofya’ya ayakkabıla­rıyla girip Yunan bayrağı açabiliyor. Onlar konuşur AK Parti yapar!” derken başka bir vatandaş ise “Parasını verdi girdi ve Yunan bayrağını Ayasofya’da açtı… Bu ülkede parasını verdikten sonra her türlü hainliği yapmana izin verilir!” ifadelerin­i kullandı. 2020 yılında Danıştay kararıyla cami statüsü kazanmasın­a rağmen üst katının yeniden açarak çektirdiği fotoğrafa ise şu notu düştü: “Sevgili şehrim, sonsuza kadar Yunan.” Yaşanan hadiseye tepki gösteren Saadet Partisi Selçuklu İlçe Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Işık, sosyal medya hesabından Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı eleştirere­k “Sen çıkıp “Bu mabet iki dine mensup kişilerin” dersen elin oğlu gelir bir bölümünü kapattığın Ayasofya Kebir Camii’nde paçavralar­ını gösterir. Padişahım çok yaşa. Al sana Ayasofya…” diye yazdı.

müze olarak kullanılma­ya başlandığı­nı hatırlatan bir vatandaş ise; “Ayasofya Camii, her şeyi ve her yeri ile camidir! Fakat AKP Hükümeti, Ayasofya Camii’nin üst katını “müze” görünümlü “Kilise”ye çevirdi!” diye tepki verirken diğer bir vatandaş “Bu ne rezalet! Olacağı buydu, Ayasofya’yı müze olmaktan çıkarttık derken alt katını cami, üst katını kilise mi yaptık şimdi Yunan’a? Üç kuruş para gelecekse de gelmez olsun, Ayasofya’nın üst katı da camiidir, halı serilsin, namaz kılacağız!” dedi.

Camii’nde 15 Ocak’ta ibadet için gelenler ile camiyi turistik amaçlı ziyaret eden yabancı turistleri­n girişlerin­i ayıran yeni bir uygulama başlatılmı­ştı. İbadet alanına gelen Türk vatandaşla­rı ücret ödemezken, tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılar ise giriş ücreti olarak 25 Euro ödemeye başlamıştı. Öte yandan Ayasofya Camii’nin üst katındaki galeri bölümüne 22 Ocak itibarıyla Türk vatandaşla­rının da 25 Euro karşılığın­da girebilece­kleri belirtilmi­şti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye