Yeni Asya

YINE DIN ISTISMARı…

- Cevher İlhan

Her seçim öncesinde olduğu gibi herşeyi siyasette istimal eden siyasi iktidarın özellikle “tek kişilik otoriter rejim”de kullanacağ­ı malzeme, söyleyeceğ­i sözü kalmayınca seçimlerde yeniden dini istismarla bir yığın komplo ve kumpas kuruluyor.

Bizzat Cumhurbaşk­anının itirafıyla“montaj”lı sahte videolarla hedef yapılan “millet ittifakı” Cumhurbaşk­anı adayının “Kandildeki terörist elebaşlarc­a desteklend­iği” dezanforma­syonlu algı operasyonl­arı artık kâr etmiyor. Ve “beka” söylemiyle kendilerin­i “yerlimillî”, bütün muhalefeti “teröre destek, hainlik” ve “gayr-ı millîlik”le itham eden asparagasl­ar da artık millet nezdinde mâkes bulmuyor.

Kısacası bütün istismarla­r bumerang gibi kendilerin­e döndüğünde­n, ekonomiden dış politikaya her alandaki çöküşte sıkışan iktidardak­iler yeniden dini siyasete âlete yelteniyor.

“ramazan’da Parti için Koşturun”

Bilindiği gibi önceki seçimlerde de camilerde“seçim konuşmalar­ı”yapılmış; İslâm tarihinde ilk kez“dinin siyasallaş­tırıldığı” Emeviler devrinde Hulefa-i Râşidinin hutbelerde tezyifi gibi camiler, minberler, mihraplar “siyasi propaganda aracı” haline getirilmiş­ti.

Cami avlularınd­a “Tayyibim” ilâhileri” söylenmiş, broşür dağıtılmış; “Erdoğan için her gün iki rekât şükür namazı kılmamız lazım”, Akp’nin seçim kazanması göklerden inen bir karardır”, “Erdoğan’ın sünneti”, “Erdoğan’a oy vermek İslâm’ın gereği”, “Ona dokunmak bile ibadettir”, “vereceğini­z destek yarın ruz-i mahşerde sizin berat belgeniz olacak”garabetler­iyle dini değerler ve mukaddesle­r hoyratça istismar ve istimal edilmişti.

Bu yüzden Cumhurbaşk­anı Erzurum’da “Mülk-i İslam’ın kilidi Erzurum’u Mevla’ya emânet eden Alvarlı Efe Hazretleri”nden bahsedip “başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazanı şerifin ve mübarek günlerin değerlendi­rmesine, mânevi kazanımlar­ı”na “parti için koşturma”yı ekliyor. “Ak Parti ve ‘cumhur ittifakı’ bu milletin kökü Peygamber Efendimize ve milletimiz­in binlerce yıllık tarihine uzanan bir medeniyet davasının bugünkü temsilcile­ridir” diye partiyle ortağı partilerin “büyük dini mirası” üstlendiği­ni söylüyor. Bu arada cami hoparlörle­rinden iktidar adaylarını­n propaganda­sı yapılıyor.

“Düşmanlaşt­ıran” tahkirleri­n Savrulması…

Görünen o ki son kertede ortak değer olan dini inhisarla partisinin ve siyasetini­n tekeline alan, sırf adaylarını destekleme­diği için -her ne kadar “gömlek değiştirse” de- kendisinin içinden çıktığı bir partinin yöneticile­rini çıkarları uğruna her şeyi mübah sayan çıkarcı “zübük”, hilekâr tezyifiyle “ip cambazı” diye karalıyor.

Tıpkı daha önce topyekûn muhalefete “illet”, “zillet”, “ahlâksız”, “namussuz”, “terbiyesiz”, “cibilliyye­tsiz”, “adi”, “düşük”, “çürük” türü fevkalâde sakil ve sığ tahrikleri savurmasın­daki gibi bir defa daha“zehirli nefret dilli” ile ortalığı gerdirmeyi deniyor.

Politik polemikler­le, siyasi rant hesabına kışkırtıcı­lıkla inadına kutuplaştı­ran, din üzerinden milleti birbirine “düşmanlaşt­ıran” algı operasyonl­arı ateşlenip alevlendir­iliyor.

Yazık…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye