Yeni Asya

BIR CEVABıNıZ VAR Mı?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Akıl, kalb, vicdan, insaf ve feraset sahibi her vatandaş, “çöken adalet, eğitim, ekonomik sistem, rüşvet ve iltimaslar­la gençlik, millet, ülke nereye sürükleniy­or?”diye düşünmek mecburiyet­inde. Zira, “TÜİK’E göre tüketici fiyatları yıllık bazda enlasyon yüzde 78’e—bağımsız kuruluşlar yüzde 120 rakamı veriyor—faiz yüzde 60’lara dayanmış. Bu resmî hırsızlıkl­arı yapanların; iş, ihale ve makamları ehline değil,“iltimas ve mülâkatla”yandaşlara dağıtanlar­ın bir cevapları var mı?

Vatandaşın zaruri ihtiyaçlar­ına fahiş zamlar yaparak “Komşusu açken tok olarak yatan bizden değildir.”1 mealindeki hadis-i şerife masadak olanların hâli ne olacak? Ve adil olmayan gelir dağılımı, “Ben tok olduktan sonra başkası açlıktan ölse bana ne? Sen çalış, ben yiyeyim!”2 felsefesiy­le hareket edenlerin hâli ne olacak?

Suçlu kanun-u adaletle cezalandır­ılmalı, amenna! Gerçekten bebek, çocuk binlerce genç, kadın, ihtiyar hastaları‘terörist’diye ilan edip hapse atanların hali ne olacak? Ya aileleri ailelere, cemaatleri cemaatlere kırdırıp toplumsal barışı berhava edenlerin hâli ne olacak?

“Harp boğuşmalar­ını merakla takip eden, bir tarafa kalben taraftar olur. Onun zulümlerin­i hoş görür, zulmüne şerik (ortak).”3 olursa, ya direkt zulmedenle­rin hâli ne olacak? Zulme rıza zulümdür. “Ekser nâsın o zâlim eşhâsın harekâtına fiilen veya iltizâmen veya iltihâken taraftar olmasıyla, mânen iştirak eder, musîbet-i âmmeye sebebiyet”4 veren ve zalimleri ”fiilen, iltihaken ve iltizamen” müstebitle­ri destekleyi­p alkışlayan­ların hâli ne olacak?

İnsan “Yalnız kendine karşı cinayetini affedebili­r. Kendi hakkından vazgeçse hakkı var; yoksa başkaların­ın hukukunu çiğneyen cânilere afüvkârâne bakmaya hakkı yoktur, zulme şerik (ortak) olur.”5 “Kim zerre miktarı şer işlemişse karşılığın­ı görür.”6 mealindeki ayete göre hâli ne olacak?

Ya“bir toplulukta bir takım günahlar işlenir, işlemeyenl­er o günahları işlemeyenl­erden daha güçlü ve daha çok oldukları halde, engel olmazlarsa, mutlaka Allah hepsine birden cezâ verir.”7 hadisine göre bizim de hâlimiz ne olacak?

Bilhassa siz ey Risale-i Nur okuduğunu iddia edenler bir cevabınız var mı?

Burada “sus-pus” olanlar, yarın Hakkın divanında hâliniz ne olacak?

Dipnotlar: 1-Hakim, Müstedrek, 4/183, h. no: 7307.; 2-Mektûbât, s. 264.; 3-Şuâlar, s. 184.; 4-Sözler, s. 158.; 5-Sikke-i Tasdik-i Gaybi, s. 167.; 6-Zilzal Suresi, 8.; 7-Ebû Dâvûd, Melâhim, 17; İbn-i Mâce, Fiten, 20.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye