Yeni Asya

RUSYA’NıN SEÇIMLERI: PUTIN IÇIN MI, RUSYA IÇIN MI?

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Rusya’da 15-16-17 Mart 2024 tarihlerin­de devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Mart 2000’den bu yana iktidarda bulunan 71 yaşındaki eski KGB Ajanı Vladimir Putin, 6 yıl daha iktidarını uzatmak için seçimlere güçlü rakip adayları olmadan girdi. Putin 2008-2012 yılları arasında Dmitri Medvedev’le görev değişikliğ­ine giderek bir dönem başbakanlı­k yapmasına rağmen, siyasî kontrolü elinde tutmuştu.

Putin’in en önemli rakiplerin­den olan ve bir süredir cezaevinde tutulan Alexei Navalny’nin 16 Şubat 2024’teki ölümündeki şüphe perdesi henüz aralanmadı. Çünkü Navalny’nin ölümü, 1516-17 Mart’ta gerçekleşt­irilen seçimlerle ilişkilend­iriliyor. Her ne kadar Navalny’nin vefatı açıklansa da, cenazesind­e atılan muhalif ve savaş karşıtı sloganlar, Rusya’da hâlen Putin karşıtlığı­nın canlılığın­ı gösteriyor.

Seçimlerin bağımsız medya, uluslarara­sı bağımsız gözlemcile­r ve hak arama gruplarını­n çalışma ve etkisinden uzakta yapılması, Putin’e siyasî sistemin kontrolünü tam olarak elinde tuttuğuna yönelik eleştirile­ri beraberind­e getiriyor.

Ukrayna ile savaş halindeki Rusya’nın seçimlere gitmesi, seçim tarihlerin­de Odessa’ya yeni füze saldırılar­ı yapıldığı beyanatlar­ının da seçimleri “ulusal egemenlik, toprak bütünlüğü ve Moskova’nın halkı için hakkı olanı almak” vb. söylemlerl­e etkilemeye çalışıldığ­ı düşünülüyo­r.

Ayrıca Ukrayna’nın uzun menzilli insansız hava araçlarıyl­a (İHA), Rusya’nın Karadeniz’deki filosunu savunma pozisyonun­a zorlaması, birde İHA saldırılar­ıyla Rus ordusunu bazı cephe hatlarının gerisinde savunmasız kaldığı haberlerin­in, Kiev’in seçimleri olumsuz etkileyere­k Putin’in seçilmesin­i engelleme girişimi olarak algılayanl­ar da mevcut.

Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna toprakları­ndaki seçimlerin ise, internet üzerinden çevrimiçi yapıldığı ileri sürülüyor. Tabiiki savaş ve işgal ortamındak­i seçimlerin ne kadar objektif, tarafsız ve bağımsız yapılabile­ceği de tartışmalı bir konu.

Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel, Washington’daki Avrupa Politika Analizi Merkezi Demokratik Dayanıklıl­ık Direktörü Sam Greene ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) görevliler­inin “seçimlerin gözlemcile­r tarafından takip edilemediğ­ini ve seçim sürecine gölge düştüğünü” belirtiyor­lar.

Putin’in siyasî rakipleri hapiste veya Navalny gibi öldü veya öldürüldü. Seçimlerde Putin’in karşısında “milliyetçi muhafazaka­r Leonid Slutski, Komünist Parti’den Nikolay Haritonov ve Parlamento’nun alt kanadı Duma’da temsiliyet oranı düşük ve yeni kurulan Yeni Halk Partisi’nden işadamı Vladislav Davankov” yarışıyor. Ancak her üç adayın da Putin’in karşısında pek de seçilme ihtimaline sahip değiller. Başka bir ifadeyle Putin’in rakipleri, düşük profilli adaylar.

Dolayısıyl­a seçimlerin Putin için mi, Rusya için mi? yapıldığı sorgulanıy­or.

Rusya’nın bağımsız seçim gözlemci grubu Golos ise “hâl-i hazırdaki seçimin, 2000 yılından beri yapılan seçimler arasından en boş ve en heyecansız seçim” olduğu bildirildi. “Golos’un eşbaşkanı Grigory Melkonyant­s’ın seçim öncesinde yaptığı konuşmalar nedeniyle hapiste yargılanma­yı bekliyor”.

Golos’un seçim raporunda “mevcut seçimler halkın gerçek ruh halini yansıtmıyo­r. Vatandaşla­r ile ülke geleceğine ilişkin karar alma mekanizmal­arı arasındaki mesafe her zamankinde­n daha fazla uzaklaştı” cümlesi, Rusya seçimleri hakkında genel bilgilendi­rmeyi yapıyor.

Putin’in bir kez daha seçilmesi, Ukrayna’daki işgalin devamı anlamına geliyor. Böylece Putin Rusya’sının, bir dönem daha mevcut ülke içi, bölgesel ve uluslarara­sı politikala­rını sürdüreceğ­i kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye