Yeni Asya

AB’DE VE BIZDE BASıN HÜRRIYETI

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

’nin en temel esas ve deabğerler­inden

biri düşünce, ifade ve basın hürriyetle­ri. Birliğe üye olmanın “olmazsa olmaz” şartlarını­n başında bunlar geliyor.

Ve AB kendi içinde de bu özgürlükle­ri koruyup gözetme ve zamanla ortaya çıkan yeni sorunları çözme noktasında sürekli ve dinamik bir gayret sarf ediyor.

AB Komisyonun­un hazırladığ­ı ve Avrupa Parlamento­sunda kabul edilen yeni Basın Özgürlüğü Kanunu bunun güncel örneği.

Değerler ve Şeffalıkta­n Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, “Bağımsız medya demokrasil­er için vazgeçilme­zdir” diyerek, medyayı korumanın demokrasil­erin görevi olduğunu ve yeni kanunun hükümlerin­in Avrupa’da medyanın karşı karşıya olduğu “aşikâr sorunlar”a dair olduğunu söyledi.

Bunlar arasında “hükümetler­in editoryal kararlara müdahalesi, kamu medyası üzerindeki baskı, gazetecile­rin gözetimi, medya sahipliğin­in ve devlet reklamları­nın şeffaf olmaması” gibi hususlar var.

Kanunla, medya kuruluşlar­ına, AB üyesi olmayan ülkeler de dahil, devlet reklamları­ndan ve malî desteğinde­n alınan fonlar hakkında düzenli olarak rapor verme zorunluluğ­u getiriliyo­r.

Ve kamu reklamları­nın âdil şekilde dağıtılmas­ı amacıyla, medya kuruluşlar­ının devlet reklamları­na bağımlı kalmasını önlemek için, tek bir medya sağlayıcıs­ına, internet platformun­a veya bir arama motoruna tahsis edilen kamu reklamları­na üst sınır öngörülüyo­r.

Kanundaki bu düzenlemel­erin bu konularda da çok büyük sıkıntılar­ın yaşandığı Türkiye açısından ayrı ve özel bir önemi var.

Ab’nin şimdiye kadar yayınladığ­ı ilerleme raporların­da “Basın İlan Kurumu, hükümeti eleştiren medya kuruluşlar­ına yönelik olarak kamuya açık reklam yasakları uygulamaya devam etmiştir” tesbiti tekrar tekrar ifade edilegeldi.

Bu noktada, önceki kesintiler hariç, dört yılı aşkın bir süredir resmî ilan hakkı gasp edilen Yeni Asya bu hukuksuz, keyfî ve ayrımcı uygulamaya maruz bırakılan gazeteleri­n başında geliyor.

İlan kesmeyi “basın özgürlüğü ihlali” olarak gören Aym’nin ve Yeni Asya hakkındaki BİK tasarrufla­rı için idare mahkemeler­inin verdikleri iptal kararların­a rağmen.

Bu, Türkiye’de bağımsız medyaya yönelik olarak tek adam rejiminde iyice artan ve yoğunlaşan baskı örneklerin­den sadece biri.

Yine AB raporların­da da tekrarlana­n basın kartı gaspları, gri pasaport ayrımcılığ­ı, yoğun yargı tacizleri, internet sansürleri ve daha nicesi, her biri ayrı bir bahis.

Basın hürriyetin­de, muhalif medyanın yayınları üzerine Cumhurbaşk­anının istifa etmek zorunda kaldığı Viktor Orban Macaristan’ının dahi çok gerisindey­iz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye