Yeni Asya

ZULMEDEN DE, MIHENGE VURMAYAN DA YANDı!

- Ali Ferşadoğlu Dr. Aytekin Coşkun Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Atom altı parçadan kâinatın diğer ucuna tecelli eden adalet; herşeyi yerli yerine koymak, haklıya hakkını, haksıza cezasını vermektir. Adalet için sorgulamak, şeffalık ve şahitlik, “Size biri haber getirirse onun doğruluğun­u araştırın”3 mealindeki ayetle farzdır. Adalet yalnızca mahkemeler­de tahakkuk etmez. Her mümin hayatının tüm safhaların­da şu mealdeki ayetlerin gereğini yerine getirmekle mükellefti­r:

“Ey iman edenler! Allah, insanlar arasında adâletle hükmetmeni­zi emreder.”4 “Allah için hakkı ayakta tutan, adâletle şahitlik edenler olun. Kendi aleyhinizd­e, anne-babanızın, akrabaları­nızın aleyhinde de olsa dosdoğru şahitlik edin.”5 “Bir kavme (topluluğa, millete) olan kininiz, öfkeniz sizi adaletsizl­iğe sevk etmesin, adaletten saptırması­n.”6 “Bir de sakın zulmedenle­re meyletmeyi­n. Yoksa size ateş dokunur.”7 Peygamberi­mizin (asm) “Bizi aldatan bizden değildir.”8 mealindeki hadisi de dosdoğru şahitliği Müslümanlı­ğın şartlarınd­an sayar. Bediüzzama­n da, “İnsan, medeni-i bittab olduğundan ebnâ-yı cinsinin hukukunu muhafazaya ve hakkını onlar içinde aramaya mükellef…”9 olduğunu nakleder.

“Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.”10 hakikatinc­e suçun şahsiliği esastır. Şu halde, delilsiz, haksız, hukuksuz, siyasi tarafgirli­kle insanları “terörist” ilan etmek “iftira, yalan, su-i zan, gıybet ve itibar cellatlığı­dır!”

Bu zulüm ve vahşetler karşısında nasıl bir tavır takınmalı? “Hakkı tanıyan, hakkın hatırını hiçbir hatıra feda etmez. Zira, hakkın hatırı âlidir; hiçbir hatıra fedâ edilmemek gerektir. Fakat şu hüsn-ü zannınızı kabul etmem. Zira bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edebilirsi­niz. Delil ve âkıbete bakınız.”11 Risale-i Nur, Hz. Ali’nin (ra) ortaya koyduğu “adalet-i mahza, adalet-i tam, adalet-i hakikiye” takip ettiğine göre duyarsız ve sessiz kalamayız:

“Nasıl ki, sen bir gemide veya bir hanede bulunsan, seninle beraber dokuz mâsum ile bir câni var. O gemiyi gark ve o haneyi ihrak etmeye çalışan bir adamın ne derece zulmettiği­ni bilirsin. Ve zalimliğin­i, semâvâta işittirece­k derecede bağıracaks­ın. Hattâ birtek mâsum, dokuz câni olsa, yine o gemi hiçbir kanun-u adaletle batırılmaz.”12

Zulmeden de dosdoğru şahitlik ile mihenge vurmayan da yandı!

D pnotlar: 1-Hucurat Sures+, 6.; 2-N+sâ Sures+, 58.; 3-Mâ+de Sures+, 8.; 4-N+sa Sures+, 135.; 5-N+sa Sures+, 135.; 6-Ma+de Sures+, 8.; 7-Hud Sures+, 11/113.; 8-Müsl+m, Îman, 164.; 9-Münazarat, Enst./+nter., s. 137.; 10En’âm Sûres+, 6:164; vd.; 11-Münazarat, s. 49.; 12-Mektubat, s. 254.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye