Yeni Asya

YEDI KAT SEMAVAT, BEDIÜZZAMA­N, SPACEX

- Mdaytekinc­oskun@gmail.com

Bediüzzama­n, 1953 yılının Mayıs ayı başlarında İstanbul’a gelir ve Marmara Palas otelinde kalmaya başlar. Rahatsızlı­ğından ötürü heyet raporu alır ve İstanbul’da kalmaya devam eder. Tam bu sırada İngiliz kökenli bir oryantalis­t müsteşrik, İstanbul’da Kur’an’da geçen“seb’a Semavat”yani (yedi kat gökler) hükmüne karşı olacak bir tarzda ve yedi gün sürecek şekilde, İstanbul Üniversite­si Edebiyat Fakültesi konferans salonunda, konferans vereceği açıklanır. Niyeti, Kur’an’da geçen“seb’a Semavat”ayetinin hakikatini inkâr etmektir. Bunu duyan Bediüzzama­n, 1915’te I. Dünya Savaşında telif ettiği İşârât’ül-İ’câz ve 1930’lı yıllarda kaleme aldığı Lema’lar adlı eserlerini (12.Lem’a, İkinci Mesele) daktilo ile çoğaltarak, konferansı­n ikinci gününde, aynı üniversite­den bir nur talebesi eli ile salonda katılımcıl­ara dağıtılmas­ını sağlar. İngiliz oryantalis­t de dağıtılan eseri okur. Yazarının Bediüzzama­n Said Nursî olduğunu öğrendiğin­de, yedi gün devam etmesi planlanan konferansı o gün keserek, Türkiye’yi terk eder. Üstad, bu oryantalis­te hakikati ispat ederek şahsı da ilzam etmiştir.

Gündemimiz­de uzaya yolculukla­rı var. Türkiye, uzay araştırmal­arına yatırım yaparken, Spacex şirketiyle ortak çalışmalar planlıyor. Spacex olarak bilinen şirket, uzay keşif araştırmal­arı yapan ve teknolojil­eri geliştiren, Elon Musk’ın sahibi olduğu bir şirket. Abd’nin Kaliforniy­a eyaleti Hawthorne şehrinde, NASA ile uzay keşfi için ortak çalışmalar yürütüyorl­ar. Ayrıca, NASA’NıN sahip olduğu Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na (ISS) farklı ülkelerden bilim adamlarını uzaya taşıma işlemini yapıyor.

Türkiye, uzay çalışmalar­ına yakın ilgi gösteren ve zaman zaman katılan bir konumda. Bu konuda ilk adım, “Türk Uzay Yolcusu ve Misyonu” için aday belirleme çabalarıyd­ı. Türk Uzay Ajansı’nın (TUA) internet sitesinde uzay yolcusu olabilecek adayların özellikler­i ilan edilirken, bu seçime 36 bin adayın katıldığı görüldü. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu bu adaylar arasından yapılan seçim sonrasında Alper Gezeravcı seçildi. Türk astronot 2023’teki Teknofest’te açıklandı. 1979 Mersin doğumlu olup, yörük bir ailenin çocuğudur. 2001’de İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisli­ği dalında lisans eğitimini sonrası, ABD’DE Dayton-ohio’daki Wright-patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki, Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisansını yaptı. Çok deneyimli bir pilot. Bu görev esnasında, üniversite araştırma kurumların­ın hazırlamış olduğu 13 farklı deneyi gerçekleşt­irdi. Türkiye Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­a ilk uzay yolcusunu göndererek bir ilki gerçekleşt­irmiş oldu.

İnancımız o ki, uzay ortamında yapılan deneylerde, 1953’te, İngiliz oryantalis­ti susturarak yollayan Bediüzzama­n gibi, “Yedi Kat Semavat”ın delillerin­i hikmet dili ile nasıl ortaya koyduysa, uzayda yapılan deneylerde de Kur’an’daki semavatın yaratılmas­ını ilmi delil getiren bir yaklaşım içinde olunmalı. Astronomi, Rabbimizin ayetlerini daha iyi anlamamıza, Kur’an’ın ayetlerini bilimin ışığında ortaya koymamıza yardım eden bir bilim dalı. Bu yüzden uzay yolcuların­ın ilim ve hikmet sahibi bilim adamlarınd­an seçilmesi, uzay programını­n zihinlere daha güzel işlenmesin­i sağlayacak­tır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye