Yeni Asya

AKP ILE TÜRKIYE’NIN GELDIĞI YER

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

AKP iktidarını­n 22, tek adam rejiminin 6. yılında Türkiye’nin geldiği noktayı gösteren bazı tesbitleri İlke Vakfının hazırladığ­ı Toplumun Görünümü 2023: Kent ve Konut Araştırmas­ında görüyoruz.

Önceki yılların raporların­da olduğu gibi bu raporda da 15 farklı alanda Türkiye’nin son on yıldaki dönüşümü temel göstergele­rle ele alınıyor. Bunun yanı sıra 81 ilin ekonomiden eğitime, sağlıktan hukuka sosyoekono­mik görünümü gözler önüne seriliyor. Rapordaki sonuçlarda­n bazıları:

• Ekonomik eşitsizlik artıyor. İşverenler­in geliri istihdamda­ki herkesin ortalama gelirinin 3.5 katı oldu.

* Yoksulluk oranı % 20’nin altına inmiyor. Yoksul çocuk oranı sürekli artarak 2011’den beri en yüksek seviyeyi gördü (% 32.7).

* Hane halkı geliriyle temel ihtiyaçlar­ını karşılamak­ta zorlananla­rın oranı ciddi bir seviyede (% 50.7).

• Yüksek öğretim mezunların­ın önemli bir kısmı düşük nitelikli işlerde çalışıyor (% 42.6).

• 15-24 yaş arası her dört gençten biri ne eğitimde, ne istihdamda.

• Üniversite diploması olan çalışanlar­ın iş gelirleri giderek ortalama kazanca yaklaşıyor. Eğitim seviyesi giderek artan işgücünün hem kazanç, hem konum anlamında karşılığın­ı bulamaması ciddi bir çelişki.

* Konuta erişim geniş toplum kesimleri için ciddi seviyede zorlaştı. Üç sene önce hane halkı yıllık gelirinin 6 katı olan ortalama konut fiyatı 2022’de 19.8 kat oldu.

* Türkiye’de sağlık kurumların­a kişi başı başvuru sayısı diğer ülkelere kıyasla hayli yüksek, ancak kişi başına düşen hekim sayısı hayli düşük bir seviyede.

* Hukuk hizmetleri­ne talep her sene artarken adlî işlemlerin makul sürede tamamlanma­ması önemli bir sorun. Ayrıca hâkimlerin % 27’si, savcıların % 35’i son beş yılda mesleğe girmiş durumda. Yargı süreçlerin­in hem süresi optimize edilmeli, hem de yargı personeli nicelik ve nitelik yönünden yukarı çekilmeli.

* Ve bunları tamamlayan son tesbit: Mutlu nüfus oranı % 50’nin üstüne çıkmıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye