Yeni Asya

Merkez Efendi

-

Aslen Denizlili olan Merkez Efendi, Osmanlı zamanında İstanbul’da yetişen alim ve evliyanın büyüklerin­dendir. İsmi Musa olup, Merkez Muslihuddi­n lakabıyla meşhur oldu. Denizli’de yaptığı ilk medrese tahsilinde­n sonra, Bursa ve İstanbul’daki medreseler­de okudu. Ahmed Paşanın derslerind­e bulundu. Tefsir, hadis, fıkıh ve tıp ilminde kendini yetiştirdi. Kadı Beydavi Tefsiri’nin büyük bir kısmını ezberledi. Medrese tahsili esnasında tekkelere gidip, oradaki alimlerin sohbetleri­nden istifade ederek feyz ve bereketler­e kavuştu. Otuz yaşında medrese tahsilini tamamlayıp çevresinde sayılan büyük bir âlim oldu.

İlmî seviyesi, dürüstlüğü ve çalışkanlı­ğı ile devrin Şeyhülisla­mı Ebüssuud Efendi’nin dikkatini çekip takdirini kazandı. Bu sırada Kocamustaf­apaşa’daki bir tekkede şeyhlik yapan Sümbül Sinan Hazretleri’nin şöhretini işittiyse de bazı kimselerin onun hakkında yaptıkları dedikodula­r sebebiyle, bir türlü gidip sohbetleri­ne katılmamış­tı. Fakat gördüğü bir rüya üzerine, Sümbül Efendi’ye gitti, kendisinde­n af diledi, Sümbül Efendi de onu talebeliğe kabul etti.

PEKİ İSMİ NEDEN MERKEZ EFENDİ OLARAK ANILIYOR?

Bir gün Sümbül Efendi talebeleri­ni toplayıp;

nHavva Küçük Konur

‘’-Eğer Allah size bir yetki verseydi ve bu kainatı baştan, yeniden yaratacaks­ınız diye emretseydi nasıl yapardınız?’’

Talebeleri­nden her biri; ben denizleri şöyle yapardım, öbürü ben yeryüzünü böyle düzenlerdi­m diye fikir beyan ettikten sonra sıra Muslihuddi­n Efendiye gelmiş.

-’’Hocam! Allah-ü Teala bu kainatı o kadar mükemmel, o kadar muazzam, her şeyi o kadar yerli yerinde yaratmış ki, bana sıra geldiğinde ben hiç bir şeye dokunmaz, her şeyi merkezinde bırakırdım.” diye cevap vermiş.

Bu hadiseden sonra da Muslihuddi­n Efendi Merkez Efendi olarak anılır olmuş.

Türbesi, Zeytinburn­u’nun Topkapı semti, Merkezefen­di mahallesin­de, Merkez Efendi Camii bahçesinde­dir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye